Jahody a broskve jsou skvělou kombinací, kterou si vychutnají dospělí i děti. Když je dáte do lehkého, letního dezertu, zaručeně si pochutnáte. Tento letní dort je ideální také na oslavy, protože je vynikající, lehký a klidně můžete připravit i dva dorty, jestli očekáváte větší množství lidí na svou oslavu.
Co budete potřebovat?
Tento krásný a lahodný dort se skládá z piškotového těsta a náplně. Právě náplň mu dává tu správnou chuť, ale upéct správně těsto je také důležité. Proto je důležité, abyste udělali obě části dobře. Naštěstí je to tak snadné, že to zvládne i začátečník. Na těsto potřebujete:
- vejce – 3 ks,
- cukr krystal – 90 gramů,
- vanilkový cukr – 8 gramů,
- sůl – špetka,
- mouka – 100 gramů,
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- citronová kůra,
- citronová šťáva – 1 lžíce,
- teplá voda – 15 ml.
Na náplň:
- želatina – 9 gramů,
- studená voda – 60 ml,
- smetanový sýr – 400 gramů,
- bílá čokoláda – 200 gramů,
- šlehačka – 200 gramů,
- jahody – 400 gramů,
- konzervované broskve – 400 gramů.
Pracovní postup
Vejce rozšlehejte v hluboké míse a přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a sůl. Vše prošlehejte. Pomalu přidávejte mouku a prášek do pečiva. Jemně promíchejte metličkou, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a teplou vodu. Vše důkladně promíchejte. Těsto nalijte na plech o velikosti 28 x 18 cm a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu 25 minut. Až se těsto upeče a vychladne na pokojovou teplotu, rozkrojte ho vodorovně na dvě části.
Jahody a broskve nakrájejte na malé kousky a vložte je do mísy. Smetanový sýr trochu rozmixujte. Do jiné misky dejte želatinu a zalijte ji vodou. Míchejte, dokud se nerozpustí. Do jiné mísy rozdrťte čokoládu a rozehřejte ji. Poté ji smíchejte se smetanovým sýrem a promíchejte. Přidejte želatinu a znovu promíchejte. Přidejte nakrájené ovoce a tuto směs naneste na jednu část těsta. Nakonec náplň zakryjte druhou částí těsta. Vložte dort do lednice a nechte ho 4 hodiny odpočívat.
Zdroj: zinoti.lt