Nakládanou zeleninu si připravíte snadno a rychle. Jak?

Nakládané okurky jsou typickou pochoutkou mnoha Čechů. Domácí výroba nakládaných okurek je velmi jednoduchá a zůstanou krásně křupavé po mnoho měsíců. S tímto receptem k nim můžete přidat i další zeleninu a zajistit si naprosto jedinečnou chuť i vůni. Jestli chcete zpracovat také květák, měli byste vyzkoušet tento jednoduchý recept na zavařenou  zeleninu.

reklamy

Co budete potřebovat?

Základem pro zavařování jsou hlavně vhodné sklenice, které důkladně sterilizujete (včetně víček). Jinak na samotnou výrobu nepotřebujete téměř nic. Postačí vám jen kvalitní a čerstvá zelenina, pár základních ingrediencí a váš čas. Nic jiného nepotřebujete a skvěle si pochutnáte. Na tento recept musíte mít po ruce:

  • okurky na nakládání – podle potřeby,
  • květák – podle potřeby,
  • voda – 2,7 litru,
  • ocet (20%) – 3 dl,
  • cukr – 25 dkg,
  • sůl – 2 lžíce,
  • kyselina salicylová – 1 lžička,
  • vinná síra – 1 lžička,
  • koření – podle chuti.
Shutterstock

Pracovní postup

Nejdřív uvařte všechny ingredience v hrnci a nakonec do nich přidejte konzervační látky. Předtím, než budete mít horký nálev, musíte si hlavně připravit sklenice dokonale je sterilizovat. Nezapomeňte ani na víčka. Až budete mít všechno připravené, můžete se pustit do samotného zavařování zeleniny. Použít můžete prakticky jakoukoli zeleninu, ale nejlepší jsou pochopitelně okurky a přidat můžete také květák. Nezáleží na tom, protože tento nálev zeleninu zachová a udrží ji křupavou.

ketkes.com/

Tento nálev je poměrně univerzální, a proto ho můžete použít prakticky na jakoukoli zavařenou zeleninu. Nejdůležitější je, abyste vybrali kvalitní zeleninu, důkladně ji opláchli a také si připravili sklenice. Když nebudou sterilní, zelenina se vám zkazí. A nesmíte zapomenout ani na konzervanty. Nakonec sklenice s horkým nálevem otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout pod teplejší dekou nebo pod ručníky.

Zdroj: ketkes.com/

reklamy