Jemný piškot s mascarpone, želatinou a plátky jahod

Úžasný a lehký dezert na léto je vždy vítaný ve vaší kuchyni. Přitom je velmi jednoduché ho připravit. U tohoto dezertu je také želatinový přeliv, takže si ho užijí i všichni milovníci želatiny.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na tento dezert potřebujete poměrně hodně věcí, ale se všemi si snadno poradíte. Základem je vanilkový piškot, na kterém bude vrstva z mascarpone s čerstvými jahodami a nakonec sušenky a želatinový povrch.

Na piškot si připravte:

  • cukr – 5 lžic,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • vejce – 2 ks,
  • olej – 5 lžic,
  • mouka – 120 gramů,
  • prášek do pečiva – ½ balíčku,
  • mléko – 5 lžic.
Shutterstock

Na jahodovou náplň:

  • jahody – 500 gramů,
  • mascarpone – 250 gramů,
  • zakysaná smetana – 200 gramů,
  • smetana – 200 gramů,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • bio citron (kůra a šťáva ) – 1 ks,
  • cukr – 50 gramů,
  • želatina – 6 plátků,
  • máslové sušenky – ½ balíčku,
  • moučkový cukr – 150 gramů.

Pracovní postup

Na piškot smíchejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Vyšlehejte vše dohromady. Přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Znovu vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte také mléko. Formu o rozměru asi 22 x 30 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně ho rozetřete pomocí stěrky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu asi 20 minut. Vanilkový piškot nechte vychladnout na pokojovou teplotu, vyklopte těsto a sloupněte pečicí papír. Poté ho vraťte do formy.

Shutterstock

Jahody očistěte a nakrájejte na kousky. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Smíchejte mascarpone, zakysanou smetanu, cukr, polovinu citronové šťávy a citronovou kůru. Vymačkejte vodu z želatiny, zahřejte a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte do ní 3-4 lžíce z mascarpone a promíchejte. Poté přidejte želatinu do celého krému z mascarpone. Vmíchejte také jahody a šlehačku. Směs naneste na dezert, zakryjte sušenkami a zalijte moučkovým cukrem smíchaným s citronovou šťávou a trochou vody nebo mléka. Dobrou chuť!

Reklama