Úžasný a lehký dezert na léto je vždy vítaný ve vaší kuchyni. Přitom je velmi jednoduché ho připravit. U tohoto dezertu je také želatinový přeliv, takže si ho užijí i všichni milovníci želatiny.
Co budete potřebovat?
Na tento dezert potřebujete poměrně hodně věcí, ale se všemi si snadno poradíte. Základem je vanilkový piškot, na kterém bude vrstva z mascarpone s čerstvými jahodami a nakonec sušenky a želatinový povrch.
Na piškot si připravte:
- cukr – 5 lžic,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- vejce – 2 ks,
- olej – 5 lžic,
- mouka – 120 gramů,
- prášek do pečiva – ½ balíčku,
- mléko – 5 lžic.
Na jahodovou náplň:
- jahody – 500 gramů,
- mascarpone – 250 gramů,
- zakysaná smetana – 200 gramů,
- smetana – 200 gramů,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- bio citron (kůra a šťáva ) – 1 ks,
- cukr – 50 gramů,
- želatina – 6 plátků,
- máslové sušenky – ½ balíčku,
- moučkový cukr – 150 gramů.
Pracovní postup
Na piškot smíchejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Vyšlehejte vše dohromady. Přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Znovu vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte také mléko. Formu o rozměru asi 22 x 30 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně ho rozetřete pomocí stěrky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte po dobu asi 20 minut. Vanilkový piškot nechte vychladnout na pokojovou teplotu, vyklopte těsto a sloupněte pečicí papír. Poté ho vraťte do formy.
Jahody očistěte a nakrájejte na kousky. Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Smíchejte mascarpone, zakysanou smetanu, cukr, polovinu citronové šťávy a citronovou kůru. Vymačkejte vodu z želatiny, zahřejte a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte do ní 3-4 lžíce z mascarpone a promíchejte. Poté přidejte želatinu do celého krému z mascarpone. Vmíchejte také jahody a šlehačku. Směs naneste na dezert, zakryjte sušenkami a zalijte moučkovým cukrem smíchaným s citronovou šťávou a trochou vody nebo mléka. Dobrou chuť!