Domácí produkty jsou to nejlepší, co můžete nabídnout své rodině. Jestli rádi jíte paštiky, připravte si svou vlastní z vepřového bůčku a zeleniny. Když dodržíte postup správně a budete paštiku skladovat v chladu a tmě, vydrží vám klidně i několik let. Ale nebojte se, protože tak dlouho vám doma jistě nevydrží. Paštika totiž chutná tak dobře, že bude pryč během pár měsíců.
Co budete potřebovat?
Stačí pár běžných věcí a správný postup, který vám přinese tu nejlepší paštiku pod sluncem. Jestli milujete vepřové paštiky a nechcete si je kupovat z obchodu, zkuste tento recept. Je překvapivě jednoduchý a potřebujete jen běžné suroviny. Na výrobu domácí paštiky si připravte:
- bůček – 750 gramů,
- rajčata – 1 kg,
- česnek – 4 stroužky,
- domácí vegeta – 2 lžičky,
- mletý černý pepř – ½ lžičky,
- hořčice – 3 lžíce,
- feferonky – podle chuti,
- cibule – 500 gramů.
Pracovní postup
Feferonky, cibuli a česnek očistěte. S feferonkami zacházejte velmi opatrně, aby paštika nebyla příliš pálivá. Myslete na to, že se chuť ještě rozleží. Rajčata nakrájejte i se slupkou. Bůček nakrájejte na menší kousky. Všechno (včetně zeleniny) projeďte mlýnkem na maso. Potom přidejte vegetu, pepř a hořčici. Jakmile budete mít vše promíchané, vložte směs do hrnce a vařte na mírném ohni po dobu jedné a půl hodiny. Jednou za čas směs promíchejte.
Mezitím si můžete sterilizovat sklenice, které použijete pro skladování paštiky. Nezapomeňte důkladně vyčistit také víčka, aby se produkt nezkazil. Když to uděláte správně, nepotřebujete žádný konzervant. Jestli chcete, můžete do paštiky také přidat konzervační prostředek. Ještě horkou směs nalijte do čistých sklenic a zavřete pevně víčkem. Na plech položte noviny, nalijte do něj horkou vodu a nakládejte na něj sklenice. Vložte je do trouby na 200 stupňů a zavařujte 20-25 minut.
Zdroj: irecept.cz