Domácí pečivo chutná jednoduše mnohem lépe než z obchodu. To je jednoduchý fakt, který vám potvrdí úplně všichni. Možná si myslíte, že pečení vlastního chleba, rohlíků nebo housek je velmi těžké. Pravdou je, že je to poměrně jednoduché. Proto se dnes podíváme na domácí bagety, které si můžete vychutnat na snídani, svačinu, večeři nebo přílohu k nějakému pokrmu.
Co budete potřebovat?
Když smícháte pár věcí dohromady, získáte tu nejlepší bagetu na světě. Stačí přitom levné suroviny a trochu času, který strávíte ve své kuchyni. Získáte tím vynikající a velmi nadýchané bagety, které se hodí prakticky na cokoli. Na výrobu vám přitom stačí jen pár věcí, a to:
- suché droždí – 3 lžičky,
- hladká mouka – 3 sklenice,
- voda – 1 hrnek,
- sůl – 1 lžička,
- olivový olej – 1 lžíce,
- cukr – špetka.
Volitelné:
- kmín,
- semínka (např. sezamová),
- hrubozrnná sůl.
Pracovní postup
V první řadě si připravte kvásek z cukru, teplé vody a droždí. Počkejte, dokud kvásek nevzejde. Poté smíchejte ve velké míse mouku se solí, přidejte kvásek a olej. Vypracujte rukama vláčné těsto. Zakryjte mísu látkovou utěrkou a postavte ji na teplé místo. Počkejte, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat asi 60 minut. Poté zakryjte pracovní plochu moukou, těsto rozdělte a vytvarujte z něj dvě bagety. Znovu je zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
Až se bude doba blížit ke konci, předehřejte si troubu na 220 stupňů. Bagety odkryjte a na každé z nich udělejte tři šikmé řezy ostrým nožem nebo žiletkou. Otevřete troubu a na dno položte misku nebo pánev s vodou. Vložte do trouby plech s bagetami a rychle dvířka zavřete. Pečte po dobu asi 20 minut, dokud nebudou nádherně zlaté. Poté je vyndejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí je můžete použít jakkoli a vydrží vám čerstvé několik dnů při správném skladování. Přejeme dobrou chuť!