Moravské frgále jsou tradiční koláče, které mají své kořeny na Valašsku. Jsou to velké, tenké koláče s bohatou náplní, které se připravují při různých slavnostních příležitostech, ale i jako nedělní pohoštění. Frgále byly původně považovány za „nepovedené“ koláče, odtud také pochází jejich název. Dnes se však těší velké oblibě a jsou známé pro svou jedinečnou chuť a rozmanitost náplní.
Každá rodina má svůj oblíbený recept, ať už se jedná o tvarohovou, ořechovou, makovou nebo povidlovou náplň. Charakteristická pro frgále je i drobenka, která krásně doplňuje sladkost náplně a dodává koláči křupavou texturu. Frgále jsou nejen lahůdkou, ale také symbolem tradičního valašského pohostinství a řemeslné zručnosti.
Ingredience na těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg hrubé mouky
- 12 dkg cukru moučka
- 12 dkg tuku (např. máslo nebo sádlo)
- 1/4 litru mléka
- špetka soli
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- 3 dkg droždí
- 2 žloutky
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek. Droždí smíchejte s trochou teplého mléka, lžičkou cukru a nechte vzejít.
- Do mísy prosejte hladkou i hrubou mouku. Přidejte cukr moučka, špetku soli, citronovou kůru a promíchejte.
- Do směsi mouky přidejte vzešlý kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a postupně přilévejte vlažné mléko. Vypracujte vláčné těsto, které necháte přikryté na teplém místě kynout asi hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší díly a vyválejte placky.
- Na připravené těsto rozetřete jednu z náplní podle chuti (viz níže) a okraje nechte volné.
- Pečte v předehřáté troubě na 250 °C asi 6 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Po upečení nechte frgále vychladnout a následně potřete rozpuštěným máslem. Můžete přidat i pár kapek rumu pro vůni.
Náplně:
- Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy
- 1 vejce
- hrst rozinek
- lžíce rumu
- (Vše smíchejte a rozetřete na těsto.)
- Ořechová náplň:
- 25 dkg mletých ořechů
- 200 ml mléka
- 1 bílek
- 5 dkg cukru
- 5 dkg medu
- 1–2 lžíce rumu
- (Ořechy smíchejte s cukrem, medem a mlékem. Nakonec přidejte bílek a rum.)
- Povidlová náplň:
- povidla
- rum
- skořice
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- (Povidla dochuťte podle své chuti rumem, skořicí, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.)
- Maková náplň:
- 25 dkg mletého máku
- 8 dkg cukru
- 2,5–3 dcl mléka
- 4 dkg másla
- med, skořice, citronová kůra
- (Mák povařte v mléce s cukrem a máslem. Po vychladnutí přidejte med, skořici a citronovou kůru.)
Drobenka:
- 15 dkg másla
- 7,5 dkg polohrubé mouky
- 7,5 dkg hladké mouky
- 7,5 dkg cukru moučka
- (Všechny ingredience na drobenku smíchejte a posypte vršek frgálů.)
Recept zaslala paní M. Vaňková