V podzimním a zimním období potřebujete velmi silnou imunitu. Jedině tak přečkáte tyto chladné měsíce v pořádku a bez sezónních nemocí. Jestli chcete svůj imunitní systém pořádně nakopnout a přimět k aktivní práci, můžete si udělat tuto hřejivou polévku. Stačí jen pár věcí, na kterých si pochutnáte a zároveň si doplníte mnoho vitamínů, minerálů a živin.
Co budete potřebovat?
Zázvor, cibule, česnek i kurkuma se hojně používají v nápojích nebo čajích pro posílení imunity. Kromě toho je ale můžete spojit dohromady a užít si jejich jedinečných vlastností také v podobě vynikající polévky. Proto vám dnes přinášíme úžasný recept na zdravou polévku, která vás zahřeje a vyřeší problémy s nachlazením.
Na výrobu potřebujete:
- zázvor – 2-3 centimetry,
- cibule – 2 ks,
- česnek – 2 stroužky,
- zeleninový nebo kuřecí vývar – 4 šálky,
- olivový olej – 1 lžíce,
- mletá kurkuma – ½ lžičky,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- čerstvá petržel nebo koriandr – podle chuti.
Pracovní postup
Do velkého hrnce nalijte trochu olivového oleje a zahřejte ho. Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji (asi 5 minut). Přidejte také nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a kurkumu. Vařte tuto směs další 2 minuty a užijte si nádhernou vůni, která naplní celou vaši kuchyň. Vše zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a duste po dobu 15-20 minut (bez pokličky). Dochuťte solí, pepřem a můžete přidat i své oblíbené bylinky.
Odstavte hrnec ze sporáku a nechte polévku trochu vychladnout. Poté ji rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Před podáváním ji zahřejte podle potřeby a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Zázvor a cibule vám hodně pomohou s posílením imunitního systému, protože jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty a další látky. Kurkuma a cibule mají také protizánětlivé vlastnosti, což se vám v případě nachlazení nebo jiné sezónní nemoci zaručeně hodí. A také tat