Tyto svěží a jemné zákusky s vůní citrusů jsou ideální pro každou příležitost. Spojení vláčného korpusu, osvěžující pomerančové šťávy a nadýchané šlehačky vytváří harmonii chutí, kterou si zamilujete. Snadná příprava a elegantní vzhled z nich dělají perfektní dezert na rodinné oslavy i odpolední posezení s přáteli.
Reklama
Ingredience:
- Vejce: 3 kusy
- Cukr krupice: 120 g
- Vanilkový cukr: 1 balení
- Rostlinný olej: 120 ml
- Mléko: 120 ml
- Hladká mouka: 200 g
- Prášek do pečiva: 12 g
- Citronová kůra: z 1 citronu
- Citronová šťáva: 1 lžíce
- Pomerančová šťáva: 200 ml (rozdělit na 2× 100 ml)
- Slazená smetana ke šlehání: 200 ml
Postup:
Příprava těsta a pečení:
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud nevznikne lehká pěna.
- Postupně přidejte mléko a olej a dobře promíchejte.
- Do směsi prosejte hladkou mouku a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Těsto nalijte na plech (40×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25 minut. Korpus nechte vychladnout.
Tvarování a ochucení:
- Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka nebo skleničky. Zbytky korpusu rozdrobte na drobno a uchovejte stranou.
- Každé vykrojené kolečko pokapejte 100 ml pomerančové šťávy.
Šlehačkový krém:
- Slazenou smetanu vyšlehejte do pevné konzistence. Pokud není dostatečně sladká, můžete přidat moučkový cukr dle chuti.
- Do vyšlehané smetany postupně zašlehejte zbývajících 100 ml pomerančové šťávy. Hotovou šlehačku přendejte do cukrářského sáčku.
Dokončení zákusků:
- Na každé kolečko naneste šlehačku a její povrch posypte rozdrceným korpusem.
- Před podáváním zákusky jemně pocukrujte moučkovým cukrem.
Reklama