Churros se k nám dostaly z Pyrenejského poloostrova a Latinské Ameriky. Právě tam je milují nejvíce a tento netradiční dezert pochází z těchto exotických zemí. Jestli hledáte čistě zdravou dobrotu, tohle to rozhodně nebude. Těsto se totiž smaží ve velkém množství oleje. Nicméně se hodí pro všechny milovníky této nevšední sladkosti.
Co budete potřebovat?
Velkou výhodou je, že na výrobu nepotřebujete skoro nic. Díky tomu je jejich výroba velmi levná. Navíc vám dáme recept na churros bez lepku, takže se nemusíte obávat ani alergie. A rozhodně za ně zaplatíte mnohem méně než u stánku na nějaké akci. Tam bývají sladké tyčinky velmi drahé a přitom domácí chutnají stejně dobře.
Na výrobu potřebujete:
- voda – 100 ml,
- margarín (nebo máslo) – 50 gramů,
- sůl – špetka,
- vejce (velikost M) – 2-3 ks,
- pohanková mouka – 100 gramů.
Na obalování a smažení:
- skořicový cukr,
- olej.
Pracovní postup
Vyrobit si domácí churros je neuvěřitelně jednoduché a vyjdou vás rozhodně levněji než v obchodě, restauraci nebo někde u stánku. A stejně snadné je připravit jejich bezlepkovou variantu. Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo, špetku soli a tuto směs zahřejte, dokud se máslo nerozpustí. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte moučnou směs. Poté ho vraťte zpět na oheň a dalších pár vteřin zahřívejte, dokud neuvidíte hrudky. Znovu sundejte hrnec z ohně a počkejte pár minut, dokud směs trochu nevychladne.
Poté jedno po druhém přidejte vajíčka. Po každém z nich těsto důkladně promíchejte. Hotové těsto přesuňte do cukrářského sáčku a použijte tvarovací zakončení ve tvaru hvězdy. Do větší pánve (nemusí být hluboká) nalijte větší množství olej a dobře ho rozpalte. Churros vytlačte ze sáčku přímo do rozpáleného oleje a počkejte, dokud nebude usmažené dozlatova. Nakonec je nechte okapat na papírovém ubrousku a obalte se skořicovém cukru. Dobrou chuť!
Zdroj: ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu