Domácí sušenky s krémem chutnají mnohem lépe než z obchodu. To je naprosto jasné. Pravdou také je, že na nich dost ušetříte. Vyjdou vás mnohem levněji než z obchodu nebo cukrárny. A užijete si ještě lepší chuť. Navíc váš domov bude nádherně a velmi vánočně vonět. Zkuste tento recept a zajisté nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
Sušenky se skládají z těsta, krému a čokoládové polevy. Na vše potřebujete jen pár věcí, které velmi snadno dáte dohromady a užijete si jejich jedinečnou chuť. Dobrou zprávou je, že nejsou extrémně sladké a krém také není nijak tučný. To bude největší rozdíl mezi domácími a kupovanými sušenkami. Na výrobu těsta potřebujete:
- pšeničná mouka – 1 ½ hrnku,
- máslo – 160 gramů,
- mleté lískové nebo vlašské ořechy – 100 gramů,
- vaječný žloutek – 1 ks,
- moučkový cukr – 4 lžíce,
- sůl – špetka.
Na krém:
- máslo – 200 gramů,
- sušené mléko – ¾ hrnku,
- moučkový cukr – ½ hrnku,
- vanilkový lusk – ½ ks.
Na polevu:
- hořká čokoláda – 60 gramů,
- máslo – 40 gramů.
Pracovní postup
V první řadě si připravte těsto. Smíchejte mouku, mleté oříšky, cukr, sůl a nakonec také máslo. Vše důkladně promíchejte. Přidejte vaječný žloutek a vypracujte těsto. Až ho budete mít hotové, posypte pracovní desku moukou a vyválejte těsto na tloušťku asi 5 mm. Vezměte sklenici nebo vykrajovátko na cukroví a udělejte z těsta kolečka. Sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut.
Zatímco se sušenky pečou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo pokojové teploty, dokud nezískáte světlou hmotu. Poté do něj přidejte moučkový cukr, vnitřek vanilkového lusku a znovu promíchejte. Nakonec postupně přidávejte sušené mléko a míchejte, dokud nezískáte jemný krém. Až budou sušenky upečené a vychladlé na pokojovou teplotu, spojte vždy dvě k sobě připraveným krémem. Stačí, když dáte doprostřed sušenky trochu krému a přitlačíte. Nakonec rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni a namočte do ní vršek sušenky. Dobrou chuť!
Zdroj: przyslijprzepis.pl