Pečené brambory patří mezi nejoblíbenější možnosti přílohy ze všech. Češi jednoduše milují brambory. Když k nim přidáte také pár bylinek a strčíte je do trouby, získáte tu nejchutnější přílohu ze všech. Už nikdy nebudete chtít jiné brambory, protože tato krémová zelenina s bylinkami a strouhaným sýrem vás naprosto okouzlí svou chutí i vůní.
Co budete potřebovat?
Kvalitní brambory jsou naprostým základem tohoto receptu. Čerstvá zelenina vám poskytne nejen dostatečné množství vitamínů a minerálů, ale také si užijete tu nejlepší chuť. Čerstvé byliny vám také poskytnou tu nejlepší chuť a aroma. Proto zvolte čerstvé místo sušených. Na přípravu této vynikající přílohy nepotřebujete nic jiného než toto:
- brambory – 1 ½ kg,
- extra panenský olivový olej – 50 ml,
- česnek – 6 stroužků,
- tymián – podle chuti,
- čerstvá petržel – podle chuti,
- kvalitní máslo – 100 gramů,
- sůl – podle chuti,
- strouhaný parmezán – podle chuti.
Pracovní postup
Opláchněte a oškrábejte brambory. Rozkrojte každou z nich na polovinu nebo čtvrtiny (pokud jsou příliš velké). Do mísy vložte brambory a extra panenský olivový olej, nasekané stroužky česneku, čerstvý tymián, jemně nasekanou petrželku, máslo, sůl a nastrouhaný parmezán. Vše důkladně promíchejte, aby se směs dostala na všechny brambory. Každý kousek se musí obalit, abyste ze směsi získali tu nejlepší chuť. Pamatujte, že čím více česneku tam dáte, tím štiplavější bude jejich chuť.
Máte-li doma děti, upravte množství česneku v bramborách a dejte tam jen polovinu stroužků. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj připravené brambory. Troubu předehřejte na 190 stupňů a pečte je po dobu 45-60 minut. Brambory musí být uvnitř měkké a zvenčí získají zlatohnědou barvu. Jednou za čas je promíchejte, aby se zelenina upekla do křupava ze všech stran. Až budou brambory hotové, podávejte je s masem ještě horké a nádherně křupavé. Dobrou chuť!
Zdroj: elmenyorszag.com