Receptů na cukroví je obrovské množství. Dnes vám přinášíme velmi jednoduchý recept na slepované cukroví s nugátem. Na slepování můžete použít např. nugát nebo jiný krém, který máte rádi. Díky tomu získají sušenky jedinečnou chuť, kterou si užijí všichni. Výroba je neuvěřitelně jednoduchá, stejně jako u jiných druhů slepovaných sušenek. A klidně můžete zapojit také děti.
Co budete potřebovat?
Je to neuvěřitelně jednoduché. Jen upečete domácí sušenky z křehkého pečiva a spojíte je lahodným krémem. Nakonec vršek zasypete moučkovým cukrem a přidáte nějakou ozdobu pro lepší chuť i krásnější vzhled. Zapojte i menší děti a užijete si hodně zábavy při vykrajování sušenek i jejich slepování. A uvidíte, že jim budou chutnat mnohem více, když se na výrobě budou také podílet. Na výrobu tohoto cukroví potřebujete:
- mouka – 100 gramů,
- škrob – 50 gramů,
- lískové oříšky – 100 gramů,
- máslo – 150 gramů,
- vaječný žloutek – 2 ks,
- moučkový cukr – 120 gramů,
- rumové aroma – 4 kapky,
- nugát – 150 gramů,
- smetana – 30 ml,
- likér (např. mandlový) – 3 lžíce,
- moučkový cukr,
- ozdoba (moka boby, ořechy apod.).
Pracovní postup
Do hluboké mísy vložte mouku, kukuřičný škrob, lískové oříšky, máslo, vaječné žloutky, moučkový cukr a rumové aroma. Všechno rukama hněťte, dokud nezískáte hladké těsto. Nakonec ho zabalte do potravinářské fólie a vložte těsto do lednice na 1 hodinu odpočívat. Až bude odleželé, rozválejte těsto na pomoučeném povrchu pomocí válečku. Mělo by být sílu asi 4 mm. Vykrajujte sušenky o průměru asi 4 cm a všechny je rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte je v troubě po dobu 12 minut. Na náplň si rozehřejte ořechový nugát. Smetanu přiveďte k varu a nechte lehce vychladnout. Poté ji přidejte do nugátu a přidejte také likér. Tím získáte lahodný krém, kterým můžete sušenky slepit k sobě. Sušenky spojujte až ve chvíli, kdy budou vychladlé na pokojovou teplotu. Nakonec vše zasypte moučkovým cukrem.
Jak lze cukroví upravit podle sebe?
Vršek cukroví můžete ozdobit podle toho, co máte po ruce. Můžete snadno použít kousek vlašského (nebo jiného) ořechu, moka boby nebo jinou ozdobu. To je jedna možnost, jak si cukroví přizpůsobit. A druhou je pochopitelně náplň, kterou sušenky spojujete. Místo nugátu můžete použít také Nutellu nebo jiný oříškový krém. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: chefkoch.de