Domácí plněné buchty ve tvaru růže jsou jedinečná pochoutka

Tradiční buchty mohou chutnat naprosto dokonale a při domácí výrobě si je můžete naplnit podle své chutě. Nemusíte si je vždy kupovat v obchodě nebo pekárně. Místo toho si je zkuste vyrobit doma a rozhodně vám budou chutnat více než kupované. Navíc za ně ušetříte a ještě vás naučíme, jak si z nich vytvarovat nádherné růžičky, které nikde jinde než ve své kuchyni nenajdete.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na klasické buchty potřebujete jen klasické ingredience. Na seznamu vás zajisté nic nepřekvapí, což je dobře. Díky tomu máte jistotu, že se s nimi pracuje velmi běžně. Jestli jste už někdy pracovali s droždím, tradiční plněné buchty zaručeně zvládnete. Na výrobu těsta potřebujete:

  • mouka – 550 gramů,
  • teplé mléko – 280 ml,
  • čerstvé droždí – 25 gramů (nebo 10 gramů sušeného),
  • cukr – 50-70 gramů,
  • vanilkový cukr – 10 gramů,
  • sůl – 8 gramů,
  • vejce (velikost M) – 1 ks,
  • máslo – 100 gramů.

Na náplň a ozdobu:

  • povidla, Nutella, marmeláda, džem nebo maková náplň – podle potřeby,
  • moučkový cukr,
  • máslo na pomazání horkých buchet.
Shutterstock

Pracovní postup

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte smetanu, cukr, vanilkový cukr, teplé mléko a čerstvé droždí. Těsto rukama propracujte, aby se všechny suroviny dokonale propojily. Přidejte sůl, vejce a měkké máslo. Z této směsi vypracujte měkké těsto. Nesmí se lepit na ruce. Jestli použijete kuchyňského robota, hněťte při střední rychlosti 10-12 minut. Čistou mísu vymažte olejem a přesuňte do ní těsto. Zakryjte ho a nechte kynout 1-2 hodiny na teplém místě.

Reklama

Vykynuté těsto vyklepněte z mísy přímo na pracovní desku a prohněťte rukama. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů a vytvořte z nich kuličky. Jedna kulička by měla vážit asi 90 gramů. Nechte je odpočívat dalších 10 minut. Každý kousek vyválejte do oválu, doprostřed položte náplň a podélně přeložte napůl. Boční okraje uzavřete, aby náplň zůstala uvnitř. Nakonec ji zatočte do rolády, čímž získáte krásnou růžičku. Jakmile to budete mít hotové, můžete je strčit do trouby.

Shutterstock

Naplňte buchty jsou oblíbenou chutí

Na náplň můžete použít téměř cokoli, skvěle chutná ovocný džem nebo čokoládová hmota. Vložte bochánky do máslem vymazané formy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30-40 minut odležet na teplém místě. Troubu předehřejte na 180 stupňů a buchty pečte po dobu 30 minut. Před pečením je potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Stále horké buchty potřete také kouskem másla. Díky tomu budou nádherně lesklé. A nakonec je můžete zasypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Zdroj: plyashka.com

Reklama