Domácí bramborové knedlíky mohou být lehké jako obláček

Milujete bramborové knedlíky? Jestli ano, tento recept musíte zkusit. Užijete si totiž mnohem lepší chuť než u jiných receptů. Přidáním jediné suroviny navíc získáte tu nejlepší strukturu, chuť i vůni. Tak dobrou přílohu jste ještě zajisté nejedli a můžete ji použít k mnoha masovým pokrmům. Po přípravě tohoto receptu si již nikdy nekoupíte bramborové knedlíky v obchodě.

Reklama

Recept podle jeptišky

Tento recept pochází z Polska od sestry Aniely Garecky, která píše kuchařské knihy. Tato úžasná žena vařila i pro samotného papeže Jana Pavla II. a nyní můžete jeden z jejích receptů vyzkoušet i ve své kuchyni. Do svého receptu na slavné bramborové knedlíky používá jednu netradiční ingredienci, která jim přinese nadýchanou strukturu a velmi jemnou chuť. Zkuste její recept a jiný už nikdy připravovat nebudete. A navíc budete mít v záloze recept na dokonalou přílohu k masu.

Shutterstock

Co budete potřebovat?

Polská jeptiška má v záloze jeden trik, a tím je bramborová mouka. Navíc dělá knedlíky v trochu jiném tvaru než je obvyklé. Obě novinky zajistí, že výsledek bude velmi jemný, a to jeho chuť, vůně i struktura. Připravte si pár základních ingrediencí, dejte je správně dohromady a pochutnejte si na nejlepší příloze k hlavnímu jídlu. Na výrobu těchto bramborových knedlíků potřebujete:

  • brambory – 1 kg,
  • pšeničná mouka (hrubá nebo polohrubá) – 300 gramů,
  • bramborová mouka – 2 lžičky,
  • vejce – 2 ks.

Pracovní postup

S výrobou knedlíků začněte včas, abyste je stihli před obědem. Brambory nejdřív oškrábejte a uvařte v osolené vodě. Až budou měkké, postavte je na stranu vychladnout. Až budou dost vychladlé, rozmačkejte brambory mačkadlem nebo kovovou mřížkou. Je pouze na vás, jaký nástroj použijete. Na pracovní desku prosejte oba druhy mouky, přidejte do ní rozmačkané brambory a vejce. Poté začněte pracovat rukama a vypracujte z této směsi hladké těsto.

Reklama
Shutterstock

Hotové těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Z každého kusu vytvarujte váleček a nakrájejte je na malé špalíčky. Je pouze na vás, jak velké si uděláte jednotlivé knedlíky, ale neměly by být příliš velké. Jinak se špatně provaří a budete s tím mít problémy. Na chvíli je zakryjte utěrkou, než je hodíte do hrnce. Do velkého hrnce nalijte vodu, osolte ji a počkejte, dokud nezačne vřít. Knedlíky přidávejte do vroucí vody postupně, protože jinak se rychle slepí dohromady. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Dobrou chuť!

Reklama