Vepřové maso může být velmi jemné a chutné, když ho správně připravíte. Proto je důležité, abyste měli po ruce skvělý recept. A když k němu uděláte ještě omáčku, pochutnáte si ještě více. Dnes se podíváme na recept, který vám přinese tu nejlepší chuť tohoto druhu masa. Navíc se skvěle hodí pro všechny milovníky piva, protože právě to půjde o omáčky.
Co budete potřebovat?
Na výrobu tohoto pokrmu potřebujete jen pár věcí. To je obrovská výhoda, protože díky tomu za něj nezaplatíte příliš mnoho. Pochutná si celá rodina a v kuchyni také nestrávíte tolik času. Jinak nepotřebujete nic zvláštního a navíc všechno zvládnete udělat v troubě. Maso bude velmi šťavnaté, jemné a vážně si na něm pochutnáte. Na výrobu tohoto pokrmu potřebujete:
- vepřová kýta – 500 gramů,
- pivo – 200 ml,
- rajčatová šťáva – 200 ml,
- mléko – 200 ml,
- česnek – 3-4 stroužky,
- čerstvá petrželka – 1 lžíce,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- mouka – podle potřeby.
Pracovní postup
Maso očistěte a nakrájejte na steaky. Lehce ho naklepejte paličkou, dochuťte solí a mletým pepřem. Každý plátek masa obalte v mouce z obou stran. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj připravené maso. V čisté misce smíchejte pivo, rajčatovou šťávu, mléko, prolisovaný česnek, čerstvou petrželku, sůl a mletý pepř. Vše důkladně promíchejte, protože se všechny chutě musí dokonale propojit. V tuto chvíli máte již pokrm prakticky hotový.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Omáčkou přelijte maso v pekáči a zakryjte ho alobalem. Párátkem ho lehce propíchejte a vložte do předehřáté trouby. Pečte maso s omáčkou po dobu 30 minut. Poté alobal odstraňte a pečte maso dalších 30 minut. Poté pokrm vyndejte z trouby a zkontrolujte, jestli jsou steaky hotové a nádherně jemné. Omáčka bude v tuto chvíli chutnat naprosto dokonale. Zatímco se maso peče, nezapomeňte na přípravu přílohy a nakonec vše naservírujte na talíř a podávejte!
Chutná příloha
Dokonalou přílohou k vepřovému masu s omáčkou jsou vařené brambory. Jestli chcete něco zajímavějšího, udělejte si pečené brambory ve slupce. Americké brambory jsou k plátku masa velmi dobré přinesou vám více chuti než klasicky vařené brambory. Stejně tak můžete k masu podávat hranolky (domácí nebo kupované). Dávejte si jen pozor, aby nezůstaly v omáčce příliš dlouho, protože jinak nasáknou omáčkou a nebudou vůbec chutné. Jinak si na nich k vepřovému pochutnáte.
Proč připravovat maso v troubě místo pánve?
Tento recept velmi jednoduše připravíte v troubě, ale rozhodně není jediný. Maso z trouby je velmi jemné, udrží si svou šťavnatost a je také mnohem zdravější. Do trouby totiž nemusíte použít žádný tuk, a proto je maso zdravější a lehčí než při smažení. Další velkou výhodou je fakt, že u masa nemusíte stát. Velmi jednoduše vše připravíte do pekáče, předehřejete troubu a vše snadno upečete. Navíc je maso většinou velmi křehké i v případě, že ho potřebujete znovu ohřát.
Zdroj: recepti-i-zdravlje.info