Čočku nemusíte dávat jen ke klasickým párkům nebo do vegetariánských (a veganských) pokrmů. Velmi dobře chutná také samotná ve formě guláše. Pochutnáte si, dostanete do sebe i do své rodiny luštěniny a ještě zkusíte něco nového. Podávat ho můžete se smaženými klobásami nebo s uzeným masem. A také se zakysanou smetanou, která guláši přidá úžasnou krémovost.
Co budete potřebovat?
Postup je velmi jednoduchý, stejně jako použité suroviny. Záleží pouze na vás, kolik čočky použijete, stejně jako klobás nebo citronové šťávy. Tento recept není tak přesný jako jiné. Nemusíte zde nic příliš odměřovat, což je jeho velká výhoda, protože si guláš z velké části uděláte přesně podle své chuti. Nicméně i přesto si připravte několik důležitých surovin, které v guláši nesmí chybět:
- čočka – podle potřeby,
- cibule – 1 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- sladká paprika – podle chuti,
- voda – podle potřeby,
- bobkový list – 1 ks,
- zakysaná smetana – 1 kelímek,
- mouka – 1 lžíce,
- citronová šťáva – podle chuti,
- uzené klobásy – podle potřeby.
Pracovní postup
Čočku si předem namočte, a to minimálně na 1 hodinu. Nejlepší je, když ji namočíte již večer a necháte ji ve vodě přes noc. Díky tomu ji tělo mnohem lépe stráví a nebudete se potýkat s nepříjemným nadýmáním po jídle. Až začnete s přípravou receptu, čočku slijte a ještě ji propláchněte čistou vodou. Teprve poté ji přidejte do guláše. Cibuli si nakrájejte a orestujte na rostlinném tuku. Přidejte sůl, mletý černý pepř a sladkou papriku podle své chuti.
K cibuli přidejte také namočenou čočku (bez vody). Zalijte ji dostatečným množstvím čisté vody. Stačí, aby byla zakrytá. Přidejte do vody také bobkový list pro lepší chuť a uvařte vše do měkka. Mezitím si připravte zakysanou smetanu, do které přidáte mouku a nalijete ji do měkké čočky. Nakonec vše dochuťte citronovou šťávou. Nezapomeňte si také usmažit klobásy nebo připravit jiné maso, které ke guláši budete podávat.
Zdroj: ketkes.com