Jablečné koláče patří mezi oblíbené dezerty po celém světě. Hlavně v kopečkem domácí zmrzliny nebo se šlehačkou chutnají dokonale. A ještě více vám bude chutnat koláč podle dnešního receptu, protože se v něm skrývá nejen korpus s jablky, ale také lahodný a velmi příjemně sladký krém ve stylu suflé. Takový jablečný koláč ještě zaručeně nejedli.
Co budete potřebovat?
Připravte si všechny uvedené ingredience a nezapomeňte na sladká jablka. Na koláč jsou ideální červená jablka (ne zelená), protože s sebou přináší přirozeně sladkou chuť. Volba je ale pochopitelně na vás. Jinak na tento koláč nepotřebujete nic, co běžně nemáte ve své kuchyni. Na těsto potřebujete:
- mouka – 250 gramů,
- prášek do pečiva – 1 lžička,
- máslo – 90 gramů,
- sůl – špetka,
- žloutky – 2 ks,
- cukr – 40 gramů.
Na jablečnou směs:
- jablka – 3 ks,
- cukr – 40 gramů,
- citronová šťáva – 4-5 lžic.
Na krém:
- bílky – 2 ks,
- cukr – 40 gramů,
- vanilkový cukr – 1 lžička,
- přírodní jogurt nebo zakysaná smetana – 400 gramů,
- kukuřičný škrob – 30 gramů.
Pracovní postup
Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku solí. Poté přidejte máslo a důkladně promíchejte. Získáte drobivé těsto. Přidejte cukr, vaječné žloutky a míchejte, dokud těsto nezíská hladkou strukturu. Kulatou formu vyložte pečicím papírem, přesuňte do ní připravené těsto a přitlačte ho, abyste získali základ pro koláč. Nyní těsto dejte na stranu. Připravte si jablečnou směs. Jablka oškrábejte, nakrájejte a odstraňte jádřince. Přidejte k nim cukr a citronovou šťávu.
Připravená jablka jednoduše rozložte na těsto do formy. Poté se můžete pustit do krému. Vaječné bílky vyšlehejte do tuhé hmoty, přidejte cukr a vanilkový cukr. Šlehejte, dokud nezískáte tuhý sníh. Jemně přidejte jogurt a kukuřičný škrob, znovu promíchejte. Tuto směs nalijte na jablečnou vrstvu ve formě a stěrkou krém rovnoměrně rozetřete. Troubu předehřejte na 170 stupňů a koláč pečte po dobu 40-45 minut. Vršek bude nádherně zlatý a vnitřek jemný. Koláč podávejte teplý s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky. Dobrou chuť!
Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz