Boloňská omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky snad pro všechny Čechy. Všichni ji milujeme, ale ne každý ji dokáže připravit chutně. Naštěstí máte před sebou velmi dobrý recept, díky kterému si vždy pochutnáte. Základem je pochopitelně kvalitní maso. V každém případě si ovšem užijete velmi plnou chuť masa, rajčat i dušené zeleniny.
Co budete potřebovat?
Příprava boloňské omáčky není náročná, ale musíte postupovat krok za krokem. To je jediná možnost, jak dosáhnout nejlepší chuti. A nezapomeňte, že nejlepší chuť má až druhý den, protože se potřebuje rozležet. A zároveň počítejte s tím, že se tento pokrm vaří velmi dlouho (nebojte, stát u něj nemusíte). Na výrobu této klasické omáčky potřebujete:
- mleté hovězí maso – 1 kg,
- česnek – 3 stroužky,
- mrkev – 3 ks,
- celer – 3 stonky,
- cibule – 2 ks,
- plechovka rajčat – 1 ½,
- špagety – 600 gramů,
- máslo – 125 gramů,
- mléko – 500 ml,
- feferonky – 3 ks,
- sůl – podle chuti,
- černý mletý pepř – podle chuti,
- olivový olej – malé množství,
- bílé víno – malé množství.
Pracovní postup
Do pánve dejte velký kousek másla a trochu olivového oleje. Cibuli, mrkev i celer očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Vložte je do pánve a nechte vařit po dobu 30 minut na nízkou teplotu. Zelenina musí změknout a nesmíte ji smažit, ale pouze dusit. V jiné pánvi osmažte hovězí maso. Poté přidejte trochu bílého vína, aby se maso nepřipálilo k pánvi. Nyní přidejte mléko, ve kterém se maso obalí. Tento krok mu zajistí velmi jemnou chuť.
Poté do pánve s masem přidejte plechovku krájených rajčat. Díky nim získá omáčka přirozeně sladkou chuť i bez přidávání cukru. Vše zahřejte a poté přidejte zeleninovou směs. Nyní můžete přidat také stroužky česneku nakrájeného na kolečka a drcené papričky. Omáčku nechte takto vařit asi 5 hodin (minimálně 2 hodiny). Poté ji nechte vychladnout a další den si ji pomalu ohřejte. Tímto způsobem má tu nejlepší chuť. A pochopitelně si k ní uvařte své oblíbené špagety nebo jiné těstoviny. Dobrou chuť!
Zdroj: kuhinja-zdravlje.xyz