Mozzarella je nádherně krémová, příjemně slaná a hodí se do mnoha pokrmů i na chléb. V obchodě ji najdete na každém rohu, ale můžete si ji také zkusit připravit doma. Je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Potřebujete jen dvě věci a trochu času. Navíc se naučíte velmi zajímavou dovednost, kterou jste si možná vždy chtěli vyzkoušet.
A navíc si můžete doma vyrobit vlastní italský sýr. Neuvěříte, jak je lahodný a jak úžasnou strukturu si užijete, když bude domácí. Vaše rodina i přátelé navíc budou ohromení tím, že si dokážete vyrobit vlastní sýr. Máte-li přístup k domácímu mléku, vyrobte si tuto jedinečnou a vynikající mozzarellu.
Co budete potřebovat?
Základem je domácí, nepasterizované mléko. Kvalitní plnotučné mléko vám poskytne velmi plnou chuť a také trochu jinou strukturu než u kupovaných produktů. Navíc budete mít jistotu, že v ní nebudou žádné konzervanty a další škodlivé látky. Nevydrží sice tak dlouho, ale při skladování v lednici v uzavřené nádobě vám pár dní vydrží naprosto v pořádku. Musíte mít ovšem nejen kvalitní mléko, ale také postupovat při výrobě krok za krokem. Na výrobu vynikající a jemné mozzarelly potřebujete:
- domácí plnotučné kravské mléko – 3 litry,
- ocet – 8 polévkových lžic.
Pracovní postup
Na vaření domácí mozzarelly je ideální kravské mléko, které nebylo tepelně upraveno. Nalijte 3 litry mléka do hrnce a zahřejte na mírném ohni. Průběžně míchejte a pokračujte, dokud nebude mít teplotu 50-60 stupňů, což si můžete ověřit teploměrem. Anebo dejte prst do mléka. Jestli je natolik horké, že je to nepříjemné, mléko je teplé akorát. Sundejte mléko ze sporáku a pomalu ho míchejte po směru hodinových ručiček. Přidejte také jednu polévkovou lžíci octa.
S každou lžící octa se začne mléko více a více srážet. Syrovátka mohou také trochu změnit barvu do žluta. To je naprosto normální. Až přidáte poslední lžíci octa, dejte dohromady veškerou pevnou hmotu a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu. Použít můžete jemné plátno nebo jen své ruce. Mléko zahřejte znovu na 70 stupňů, sundejte ho ze sporáku s přidejte do něj půl polévkové lžíce soli, jestli máte rádi slanější sýr. Poté do tekutiny vraťte pevnou část hmoty a důkladně promíchejte.
Vytvarujte si kuličky mozzarelly
Pevnou hmotu rozdělte na menší kousky, aby se vám lépe tvarovaly. Každý kus promíchejte v horké tekutině, dokud nebude nádherně pružný. Poté ho stočte do tvaru koule, natáhněte ho a znovu srolujte do tvaru koule. Pokračujte, dokud mozzarella nezíská správnou konzistenci. Poté koule ponořte do ledové vody, aby se zatáhly. Z tohoto množství surovin získáte téměř 300 gramů domácí mozzarelly. Jeho struktura i chuť je vynikající a mnohem lepší než obchodu. Zkusíte si také připravit domácí sýr?
Zdroj: plyashka.com