Křehké těsto s ovocem uvnitř je vždy skvělou možností, jak ho zpracovat a pochutnat si. V tomto případě se k tomu přidají ještě vlašské ořechy, které dezertu přidají trochu hořkosti a hodně vitamínů i minerálů. Celkově bude dezert poměrně zdravý a velmi chutný. Na první pohled připomíná štrůdl, ale uvnitř žádná jablka nenajdete. Místo toho se v něm skrývají třešně.
Co budete potřebovat?
Výrobu tohoto receptu je stejně jednoduchá jako v případě štrůdlu. Nezabere vám příliš mnoho času, ale na výsledku si pochutná celá rodina. Uvidíte, že všichni budou naprosto nadšení a ihned po ochutnání budou vyžadovat další kousek. Tato pochoutka se skládá z těsta a náplně a obojí připravíte snadno a rychle. Na těsto potřebujete:
- mouka – 40 dkg,
- čerstvé droždí – 2 dkg,
- vlažné mléko – 1 dl,
- máslo (pokojové teploty) – 5 dkg,
- cukr krystal – 5 dkg,
- vaječné žloutky – 4 ks,
- zakysaná smetana – 2-4 lžíce.
Na náplň:
- mleté vlašské ořechy – 20 dkg,
- citronová kůra – 1 citron,
- moučkový cukr – 15 dkg,
- vaječné bílky – 4 ks,
- vypeckovaný třešňový kompot – 30 dkg.
Pracovní postup
Na těsto promíchejte droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte odležet, než se kvásek aktivuje. Mouku prosejte do velké mísy, smíchejte s cukrem, máslem, žloutky a droždím s mlékem. Nakonec přidejte tolik zakysané smetany, abyste získali homogenní těsto. Na chvíli ho odložte, než si připravíte náplň. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr a znovu vyšlehejte. Přidejte ořechy, citronovou kůru a sceďte si třešně. Těsto rozdělte na tři stejné části a rozválejte do obdélníku.
Na kraj rozložte celé třešně do řady po obou stranách a srolujte je tak, aby uprostřed vznikla mezera. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nezapomeňte mezi nimi nechat mezeru. Vše potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec do mezery uprostřed každého koláče naneste ořechovou náplň. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 13-14 minut. Máte-li chuť na sladší verzi tohoto dezertu, můžete třešně obalit v moučkovém cukru. Díky tomu budou ještě sladší. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: egyszerugyorsreceptek.com