Suflé patří mezi nejnáročnější a nejoblíbenější francouzský dezert. Nemusíte kvůli němu běžet do restaurace ani kupovat speciální formy. Bohatě vám postačí obyčejné hrnky a u sebe doma si připravíte vynikající čokoládová suflé během chvilky. Stačí jen pár věcí, správný postup a užijete si jedinečnou chuť i strukturu tradičního suflé jako od profesionálního kuchaře.
Co budete potřebovat?
Několik základních ingrediencí se může změnit v nejlepší dezert, jaký jste v životě jedli. Musíte jen postupovat krok za krokem a užít si výsledek svého úsilí. Není to vůbec náročné, jen si musíte jednotlivé ingredience správně odměřit a soustředit se také na správný postup při vaření suflé. Na výrobu si připravte:
- polohrubá mouka – 180 gramů,
- cukr – 140 gramů,
- mléko – 120 ml,
- olej – 80 ml,
- hořká čokoláda – 80 gramů,
- kakaový prášek – 20 gramů,
- prášek do pečiva – 10 gramů,
- vanilkový cukr – 5 gramů,
- vejce – 2 ks,
- voda – 2 lžíce,
- máslo – podle potřeby na vymazání hrnků.
Pracovní postup
V první řadě si připravte čtyři porcelánové hrnky a dobře je vymažte máslem, aby se těsto nepřipeklo k jejich povrchu. Poté do nich nasypte lžičku cukru. Dávejte si pozor, aby pokrýval celý vnitřní povrch hrnků. V čisté míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Šlehejte dlouho (alespoň 5 minut), abyste získali velmi nadýchanou hmotu. Poté do ní přidejte prosátou mouku, mléko, kakaový prášek, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
Vše důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto. Výsledek bude polotekutý a tak je to v pořádku. Přidejte ještě dvě lžíce vody, aby byla směs o trochu tekutější. Hořkou čokoládu nalámejte na kostky a do každého hrnku vložte dvě kostičky. Poté do každého hrnku nalijte asi dvě lžíce připravené směsí. Hrnky vložte do hrnce s vodou (asi do poloviny hrnků). Zakryjte poklicí a vařte po dobu 10 minut na mírném ohni. Po dokončení ozdobte vršek moučkovým cukrem. Dobrou chuť!