Nechcete už kupovat veškeré pečivo z obchodu? Vsaďte na domácí recepty a pochutnáte si mnohem více. Navíc na domácích rohlících není nic těžkého. Pochopitelně vám zaberou trochu času, ale většinu z něj zabere jen kynutí, u kterého vás těsto vůbec nepotřebuje. Neváhejte a zkuste si upéct vlastní pečivo. Zjistíte, že to jde snadno a už s tím nikdy nepřestanete.
Co budete potřebovat?
Na žádné domácí pečivo nepotřebujete příliš mnoho věcí. Díky tomu se vám vždy vyplatí. Pár surovin a trochu času v kuchyni vám přinese nejlepší pečivo, které si zamiluje celá rodina. Navíc budete přesně vědět, co se v něm nachází. A také si mnohem víc pochutnáte, protože tyto rohlíky vám nikdy nevyjdou gumové jako v obchodě. Na výrobu potřebujete:
- vlažná voda – 260 ml,
- olej – 20 gramů,
- sůl – 10 gramů,
- polohrubá mouka – 300 gramů,
- hladká mouka – 200 gramů,
- instantní droždí – 1 ½ lžičky (nebo 17 ½ gramu čerstvého droždí),
- cukr – 5 gramů.

Pracovní postup
V první řadě si připravte kvásek. V menší misce smíchejte 2 lžíce vlažné vody, droždí, cukr a 1 lžíci mouky. Promíchejte a nechte kvásek odstát na teplém místě asi 10 minut. Až začne bublat, můžete se pustit do těsta. Poté ho smíchejte ve velké míse se zbývajícím množstvím mouky, solí, olejem a vlažnou vodou. Vypracujte z něj homogenní a hladké těsto rukama. Výsledné těsto musí být pružné a nesmí se příliš lepit. Zakryjte ho látkovou utěrkou, postavte na teplé místo a nechte 40 minut kynout.

Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na 15-16 stejných kousků. Každý z nich vyválejte na oválnou placku a stočte do tvaru klasického rohlíku. Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj rohlíky. Nechte mezi nimi dost místa, aby se vám nespekly dohromady. Rozmíchejte si vejce s trochou mléka a každý rohlík potřete. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte po dobu 20 minut. Jestli je chcete mít hotové rychleji, můžete je péct 10-15 minut na 200 stupňů. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz