Jahodový koláč podle tradičního italského receptu

Reklama

Jahody si můžeme užívat jen pár měsíců v roce. Proto z nich musíte získat maximum a vychutnat si je na mnoho způsobů. Jedním z nich je také nadýchaný koláč s jemným krémem. A právě takový recept vám dnes přinášíme. Pochutnáte si na nadýchaném a velmi lehkém koláči, který se připravuje téměř sám a bude hotový během chvilky.

Co budete potřebovat?

Reklama

Na výrobu nepotřebujete mnoho věcí. Základem jsou pochopitelně čerstvé jahody. Jestli si je pěstujete na zahradě nebo balkoně, využijte vlastní úrodu a zpracujte ji do chutného dezertu. Zkuste tento recept a pochutnáte si na jedinečném koláči, který vypadá jako z cukrárny. Na výrobu těsta na základ potřebujete:

  • vejce – 3 ks,
  • cukr – 150 gramů,
  • sůl – špetka,
  • vanilkový cukr – 1 lžička,
  • plnotučné mléko – 150 ml,
  • rostlinný olej – 150 ml,
  • pšeničná mouka – 250 gramů,
  • prášek do pečiva – 1 lžička,
  • čerstvé jahody – 400 gramů.
Shutterstock

Na krémovou polevu:

  • vejce – 1 ks,
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana – 5 lžic,
  • moučkový cukr – 2 lžíce,
  • vanilkový cukr – 1/3 lžičky,
  • kukuřičný škrob – 1 lžíce.

Pracovní postup

Reklama

V první řadě si připravte těsto a předehřejte si troubu na 170 stupňů. Kulatou formu na koláč nebo dort důkladně vymažte máslem. Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Použijte ruční mixér a šlehejte 3-4 minuty, abyste získali nadýchanou směs. Pomalu do směsi přidávejte mléko a olej. Nepřestávejte míchat a pokračujte, dokud nezískáte hladké a homogenní těsto. Nyní přidejte do těsta všechny suché ingredience na těsto.

Do mokré směsi nejdřív vmíchejte polovinu suché směsi, promíchejte a poté přidejte druhou polovinu. Znovu důkladně promíchejte. Jahody opláchněte a očistěte. Rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtky podle jejich velikosti. Polovinu jahod přidejte do připraveného těsta a zbytek si nechte stranou. V čisté míse smíchejte vejce, s jogurtem nebo zakysanou smetanou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Důkladně promíchejte do hladka.

Shutterstock

Sestavte koláč a upečte

Připravené těsto nalijte do formy a stěrkou rovnoměrně rozetřete. Kousky jahod, které jste si dali na stranu, rozložte na těsto. Krém velmi jemně nalijte přes čerstvé ovoce. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 40-50 minut. Vršek musí být krásně zlatohnědý. Po upečení zkontrolujte špejlí, jestli je dezert hotový. Nechte ho chladnout 10 minut ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. Podle chuti můžete vršek ještě zasypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Zdroj: zefni.com

Reklama