Na léto se vám hodí přírodní a lahodný sirup, který potěší děti i dospělé. Místo kupovaných sirupů si vyrobte vlastní. Pochutnáte si mnohem více a zajistíte si zdravější pití během celého léta. Je pouze na vás, kolik si ho připravíte. Vydrží vám pár měsíců, takže si na něm můžete pochutnat během celého léta. Přidejte do nápoje kousky ledu a nádherně se osvěžíte.
Co budete potřebovat?
Na výrobu nepotřebujete nic složitého. Nemusíte pochopitelně používat tolik máty, pokud ji nemáte po ruce. Jestli chcete udělat menší množství sirupu, protože nemáte tolik jahod, přizpůsobte tomu i zbývající ingredience. A pochopitelně si nezapomeňte předem sterilizovat lahve. Nejlepší jsou menší lahve, protože po otevření je musíte poměrně rychle vypít. Na výrobu si připravte:
- máta – 70 snítek,
- jahody – 1 kg,
- voda – 4 litry,
- cukr – 500 gramů,
- citronová šťáva – ze 2 citronů.
Pracovní postup
Do velkého hrnce vložte opláchnuté snítky máty. Jahody opláchněte, odstraňte z nich zelené stopky a přidejte je do hrnce. Větší jahody rozkrojte napůl. Vše zalijte vodou a přidejte cukr. Celou směs vařte po dobu několika minut. Nevařte ji příliš dlouho, protože jinak jahody ztratí svou krásnou barvu. Hrnec poté odložte na 24 hodin. Nechte ho jednoduše postavený v kuchyni. Nemusíte ho ukládat do lednice nebo na jiné chladné místo.
Po uplynutí této doby sirup sceďte a přidejte šťávu z vymačkaných citronů. Sirup nalijte do sterilizovaných lahví a pevně uzavřete. Poté je nechte projít procesem pasterizace, aby se vám obsah nezkazil. Jakmile se začne voda vařit, počkejte 10 minut a máte hotovo. Jakmile budou lahve zavařené, můžete je uložit na chladné místo nebo do lednice. Dávejte si pozor, abyste sirup spotřebovali ideálně do dvou až tří měsíců. Vždy přidejte trochu do vody a užijte si s rodinou domácí sirup. Dobrou chuť!
Zdroj: obzarciuch.pl