Ovocné dezerty s vyšlehanou smetanou jsou naprosto ideální na léto, protože vás nádherně osvěží. Dětem je můžete nabídnout místo zmrzliny a pochutnají si na nich stejně dobře. A nakonec jsou skvělé také na grilovací večírek na zahradě nebo na oslavy, protože je snadno naservírujete ve sklenicích. Vypadají jako z cukrárny a nikoho na první pohled nenapadne, že jste je připravili sami.
Co budete potřebovat?
Na dokonalý letní dezert vám stačí jen pár věcí. Hlavní je správně zralé kiwi a jahody. Díky tomu získáte nádherně sladko-kyselou chuť. Smetana s mascarpone vše doplní svou jemností. Před začátkem si nezapomeňte připravit také vhodné sklenice, které vám poslouží na servírování. A vše můžete doplnit malým deštníčkem pro děti nebo stylovou lžící pro dospělé. Na dezert si připravte:
- kiwi – 5 ks,
- jahody – 500 gramů (+ na ozdobu),
- smetana (vychlazená) – 500 ml,
- sýr mascarpone – 250 gramů,
- moučkový cukr – 4 lžíce.
Pracovní postup
Z kiwi odstraňte slupku a nakrájejte ho na menší kousky. Vhoďte ho do mixéru Do dezertu je nejlepší kiwi, které je hodně zralé. Rozmixujte ho na hladké pyré. Jahody opláchněte a odřízněte z nich zelené stopky. Vhoďte je do čistého mixéru a také je rozmixujte na pyré. Každý druh ovoce mixujte odděleně, ne dohromady. V čisté míse smíchejte mascarpone, smetanu a moučkový cukr. Tuto směs vyšlehejte do pevné a nadýchané hmoty.
Jahodové pyré nalijte do sklenic. Část smetanové směsi naneste na jahody pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce. Poté naneste vrstvu z kiwi a zakryjte ho další částí smetanové směsi. Vršek každé sklenice ozdobte nakrájenými jahodami. Na kraj každé sklenice můžete umístit také celou jahodu. Bude tam vypadat krásně a užijete si ještě více ovocné chuti. Hotový dezert můžete ihned podávat nebo je uložit na chvíli do lednice a poté si je vychutnat chlazené. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: obzarciuch.pl