Rajčatové saláty chutnají jednoduše skvěle. Rajčata s cibulí si jistě připravujete často během léta pro osvěžení. Stejně tak si je můžete také zavařit a uchovat až do zimy. Ušetříte peníze za drahá rajčata a také si užijete chuť vlastních rajčat ze zahrady i v době, kdy bude příroda pod přikrývkou sněhu. Jestli máte domácí rajčata, zpracujte je tímto úžasným způsobem a užijte si jejich chuť po celé měsíce.
Co budete potřebovat?
Na zavařený salát nepotřebujete téměř nic a všechno zvládnete poměrně rychle. Zavařování není tak složité ani časově náročné, jak si myslíte. Důležité je, abyste zvolili pevné a čerstvé plody, které se v zavařenině nezkazí kvůli tomu, že jsou přezrálé. Na výrobu potřebujete:
- rajčata – 4 kg,
- cibule – 1 kg. (červená – podle chuti)
Na nálev:
- voda – 1 litr,
- sůl – 1 lžíce,
- cukr – 1 1/2 lžíce,
- ocet – 50 ml.
Pracovní postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíce. Zalijte ji vroucí vodou. Rajčata důkladně opláchněte a nakrájejte na čtvrtky. Sterilizujte si sklenice a víčka, protože díky tomu vám zelenina vydrží velmi dlouho. Na dno každé sklenice dejte cibuli, vrstvu rajčat a poté vrstvu cibule. Takto pokračujte až k okraji sklenice. Jakmile budete mít připravenou zeleninu, můžete se pustit do výroby nálevu, který uchová rajčata krásně čerstvá a chutná až do zimy. Uprostřed zimy stačí jen otevřít sklenici a máte již hotový salát.
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte sůl a cukr. Až se obojí rozpustí, nalijte do směsi ocet. Zeleninu zalijte horkým nálevem až po okraj. Sklenice jemně uzavřete (ne pevně) a vložte je do hrnce s utěrkou na dně. Zalijte je vodou asi do poloviny sklenic, zahřejte a sterilizujte po dobu 5 minut. Poté sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Nezapomeňte je uložit na chladné a tmavé místo, kde vám snadno vydrží až do zimy. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: bukvarche.com