Cuketa je vynikající a velmi zdravá zelenina, kterou má na zahradě každý druhý a najdete ji hojně také v obchodech. Léto je jedinečné období, kdy vyzkoušet hned několik nových a zajímavých receptů, které vám představí cukety v novém světle. Dnešní recept vám přinese výborné a zdravé tyčinky, které se hodí jako svačinka pro děti i dospělé. A jejich výroba je úžasně jednoduchá.
Co budete potřebovat?
Pečené cukety obalené podobně jako řízek, jsou velmi zajímavé, chutné a levné. Navíc představíte své rodině svačinu, která je lahodná, křupavá a zároveň velmi zdravá. Navíc máte možnost zpracovat cukety velmi rychle, protože v kuchyni strávíte pouze pár minut. A nepotřebujete nic záhadného ani drahého. Na výrobu potřebujete:
- malá cuketa – 2 ks,
- vejce – 1 ks,
- citron – 1 ks,
- olivový olej,
- koření (oregano, mletý černý pepř, sůl) – podle chuti,
- parmazán – podle chuti,
- strouhanka – podle potřeby.
Pracovní postup
V první řadě zeleninu důkladně opláchněte. Cukety neškrábejte, protože jejich slupka obsahuje hodně vitamínů. Nakrájejte zeleninu na tyčinky a ponořte ji do ledové vody. Přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. V čisté misce smíchejte vejce, olivový olej a koření. Použít můžete sůl, mletý černý pepř a oregano (nebo jiné podle své chuti). Vše důkladně promíchejte a položte na stranu. V jiné misce smíchejte strouhaný parmazán se strouhankou.
Cukety sceďte a každou z nich obalte ve vaječné směsi a poté ve směsi se strouhankou. Postupujte stejně, jako kdybyste obalovali řízek. Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj připravené cuketové tyčinky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte zeleninu po dobu 25 minut. Počkejte, dokud vršek nebude nádherně zlatohnědý. Poté je vyndejte z trouby a můžete je rovnou podávat. Cuketové tyčinky chutnají nejlépe teplé, ale můžete je podávat i studené. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: emagrecercomvidaesaude.com.br