Křenová směs s rajčaty je ideální na mrazivé dny

Reklama

Zavařeniny jsou velmi oblíbené po desítky let. Máte-li rádi křen, můžete si ho také zavařit a pochutnat si na něm nejen teď, ale také uprostřed zimy. Nabídneme vám hned dvě možnosti, jak si můžete zpracovat nejen křen, ale zároveň také domácí (čerstvá) rajčata. Pochutnáte si na jedinečné směsi, která potěší celou rodinu a navíc poskytne organismu nespočet vitamínů a minerálů.

Co budete potřebovat?

Obrovskou výhodou obou receptů a postupů je fakt, že jsou velmi jednoduché. Navíc potřebujete jen pár ingrediencí. Nezapomínejte na správně velké sklenice, které předem sterilizujete. Nezapomeňte ani na sterilizaci víček, protože také zde se nachází obrovské množství bakterií. Jakmile budete mít vše po ruce, můžete se pustit do výroby. Připravte si:

  • křen – 600 gramů,
  • rajčata – 2,6 kg,
  • česnek – 300 gramů,
  • červená paprika – 1 kg,
  • hořká paprika – 160 gramů,
  • sůl – 85 gramů,
  • cukr – 65 gramů,
  • ocet – 4 lžíce.
plyashka.com

Pracovní postup

Všechny druhy zeleniny protlačte mlýnkem na maso. Do směsi přidejte sůl, cukr a ocet. Vše důkladně promíchejte. Připravte si sklenice o objemu 500 ml a důkladně je sterilizujte (včetně víček). Směs naplňte do čistých sklenic a sterilizujte ji po dobu 60 minut. Nakonec sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Skladujte je na chladném a tmavém místě, kde vám snadno vydrží až do zimy.

plyashka.com
Reklama

Jestli si nechcete křen nechávat na zimu, ale stále si chcete užít stejné chuti, máte ještě jednu možnost. Použijte 500 gramů křenu, 2,2 kilogramu čerstvých rajčat a 50 gramů soli. Křen i rajčata protlačte mlýnkem na maso, osolte a důkladně promíchejte. Touto směsí naplňte sterilizované sklenice a pevně je uzavřete. Počkejte, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu. Skladujte je v lednici nebo ve sklepě. Pamatujte, že musíte zeleninu sníst poměrně rychle, protože vám nevydrží tak dlouho. Dobrou chuť!

Zdroj: plyashka.com

Reklama