Zima se pomalu blíží a s podzimem je zde také období, kdy všichni zavařují. Většinou se mluví hlavně o okurkách, ale zavařovat můžete nespočet surovin. Jednou z nich je také hroznové víno. Je to poměrně netradiční, ale velmi chutné. Jejich konzervace je velmi jednoduchá a plody vám vydrží chutné a čerstvé až do zimy. Proto je nyní můžete nakoupit levně a nechat si je až na mrazivé dny.
Proč si zavařovat hroznové víno?
Důvodů, proč se pustit do zavařování hroznů je mnoho. Asi největším benefitem je celoroční přístup k hroznům bez ohledu na to, jaké jsou zásoby v obchodech. V některých ročních obdobích je totiž v obchodě nenajdete. Navíc na nich můžete tímto způsobem ušetřit a užijete si také chuť bez konzervantů, protože máte přehled o obsahu sklenice. A můžete je během zimy používat i na ozdobení dezertů.
Jaké ingredience potřebujete?
Na výrobu této jedinečné zavařeniny vám postačí jen pár ingrediencí, což je při domácím zavařování běžné. Důležitá je citronová šťáva, která bude fungovat jako přírodní konzervant ovoce. Jestli ji nemáte po ruce, můžete použít také kyselinu citronovou. Před zavařením si prohlédněte kuličky hrozna, protože nesmí být poškozené ani plesnivé. Zavařujte jen čerstvé a krásné kuličky. Na zavařeninu potřebujete:
- čerstvé hroznové víno,
- citronová šťáva – 1 lžíce na sklenici,
- studená voda.
Nástroje pro zavařování hroznů
Další důležitou částí jsou nástroje pro zavařování. Ani zde se nejedná o nic nečekaného. Postačí vám čisté (sterilní) sklenice s víčky, hrnec na zavařování (nebo velký hrnec), utěrka na dno hrnce, naběračka, odměrka a velká lžíce nebo kleště pro vyndání sklenic z hrnce. Velmi důležité jsou hlavně dokonale čisté sklenice s víčky, protože jinak do zavařeniny zavlečete škodlivé bakterie.
Příprava hroznů
V první řadě potřebujete hrozny důkladně opláchnout, abyste se zbavili všech nečistot. Poté dobře zkontrolujte každou kuličku a ujistěte se, že na ní nezůstaly žádné stopky. Může to velmi negativně ovlivnit kvalitu výsledného produktu. Jestli z některých sundáte stopky, znovu hrozny opláchněte. Díky tomu se ujistíte, že jsou dokonale čisté a připravené ke konzervování.
Příprava sklenic a plnění
Nyní si vyčistěte sklo. Můžete to udělat v troubě, myčce nádobí nebo jednoduše ve vroucí vodě. Udělejte to stejně jako u každého zavařování. Naše babičky vždy sklo vyvařili pod poklicí ve vroucí vodě po 10 minut. A nesmíte zapomínat ani na víčka, protože ta musí být také dokonale čistá. Poté naplňte sklenice hrozny, ale nechte asi 2 cm od okraje. Neplňte hrozny až nahoru!
Přidání citronové šťávy
V dalším kroku do každé sklenice s hrozny přidejte 1 lžíci citronové šťávy. Šťáva z citronu působí jako přírodní konzervant, který se postará o likvidaci nežádoucích bakterií a zároveň nijak neovlivní chuť samotného ovoce. Nakonec vše zalijte studenou vodou tak, aby byly hrozny ponořené. Pod víčkem ale stále musí zůstat trochu místa.
Zavaření hroznů
Horní část sklenic otřete čistým hadříkem. Poté je uzavřete čistými víčky a na dno hrnce položte čistou utěrku. Postavte na ni sklenice a naplňte hrnec studenou vodou tak, aby dosahovala k víčkům sklenic. Poté počkejte, dokud voda nezačne bublat a stáhněte oheň na střední teplotu. Musíte získat asi 70 °C a při této teplotě nechte sklenice vařit po dobu 20 minut.
Skladování sklenic
Po uplynutí dané doby opatrně vyndejte horké sklenice pomocí speciálních kleští nebo velké lžíce. Postavte je na dřevěný povrch a nechte je vychladnout při pokojové teplotě. Po úplném vychladnutí (12-24 hodin) přesuňte sklenice na tmavé, chladné a suché místo. Ideální je špajz, sklep nebo garáž. Tam vám vydrží hrozny až do zimy, kdy si na nich můžete pochutnat s celou rodinou.
Zdroj: domashnakunyasdani.com