Rychlé občerstvení je velmi dostupné, ale také bohužel drahé. Přitom si můžete stejné jídlo připravit i doma a (v porovnání s McDonaldem) neutratit téměř nic. Navíc budete přesně vědět, co se v jídle skrývá a nemusíte mít špatný pocit z toho, že nugetky servírujete i dětem. U dětí si ovšem dávejte pozor na omáčku, protože pro menší děti není vhodná kvůli své pikantnosti.
Co budete potřebovat?
Na kuřecí nugetky jako z McDonaldu nepotřebujete téměř nic, což je velmi dobrá zpráva. A hlavně nepotřebujete nic zvláštního nebo extrémně drahého. Postačí vám jen pár základních věcí a chvilku v kuchyni, abyste vykouzlili jídlo jako ze slavného fastfoodu. Na samotné maso a těstíčko si připravte:
- kuřecí prsa – 2 ks,
- vejce – 2 ks,
- voda – 240 ml,
- hladká mouka – 250 gramů,
- rostlinný olej na smažení.
Koření na kuře:
- sůl – podle chuti,
- koření na kuře – podle chuti,
- mletá pálivá paprika – podle chuti,
- sladká paprika – podle chuti.
Na ostrou omáčku:
- zakysaná smetana – 60 gramů,
- majonéza – 40 gramů,
- rajčatový protlak – 30 gramů,
- česnek – 3 stroužky,
- kyselá okurka – 1 ks,
- olivy (bez pecek) – 5-6 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Pracovní postup
Kuřecí prsa opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Všechny kousky osolte, přidejte koření na kuře a oba druhy mleté papriky. Vše důkladně promíchejte, aby se maso rovnoměrně okořenilo. Na těsto v míse prošlehejte vejce. Postupně přidávejte vodu a mouku. Míchejte a pokračujte, dokud nezískáte hladké těsto (s konzistencí palačinkového těsta). Připravte si hlubší pánev, nalijte do ní rostlinný olej na smažení a rozehřejte ho asi na teplotu 175 stupňů.
Maso postupně namáčejte do těsta a ihned vložte do horkého oleje. Kuřecí nugetky smažte po dobu 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou hotové uvnitř a zlaté na povrchu. Položte je na talíř vyložený papírovými ubrousky nebo na mřížku, abyste se zbavili přebytečného tuku ze smažení. V tuto chvíli máte maso hotové a můžete se pustit do poslední složky tohoto receptu.
Příprava pikantní omáčky
V malé misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Nezapomeňte přidat také kyselou okurku (jemně nakrájenou) a olivy. Vše dochuťte solí a mletým černým pepřem. Důkladně promíchejte, aby se všechny složky omáčky propojily a před podáváním ji nechte odležet v lednici. Získáte silnější chuť i vůni. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz