Dobrý krém je základem každého domácího zákusku, dorty nebo dobrého dezertu. Přinášíme vám tipy na 7 vynikajících krémů s jednoduchou přípravou, které budou ozdobou vašich sladkých pečených i nepečených dezertů.
Pudinkový krém ze žloutek
potřebujeme:
- 500 ml mléka
- 200 g krystalového cukru
- 1 lžičku vanilkového aroma (můžeme nahradit vanil. Cukrem)
- 50 g hladké mouky
- 4 žloutky
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem, vanilkou a moukou dohladka. Mléko přeložíme na plamen a přivedeme do varu. Do vařícího mléka vlijeme vaječnou směs a na mírném plameni vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Do vychladlého pudinku můžeme vmíchat kysanou smetanu, máslo, kokos nebo jiné přísady podle chuti.
Univerzální máslový krém
potřebujeme:
- 250g másla
- 4 žloutky
- 150 g krystalového cukru
- 1 lžičku vanilkového aroma
- 100 g moučkového cukru
postup:
V parní lázni vyšleháme žloutky s krystalovým cukrem do zhoustnutí. Sundáme z plamene, necháme vychladnout.
Mezitím v samostatné misce ušleháme změklé máslo s práškovým cukrem. Do této směsi postupně přidáváme žloutkovou směs.
Vmícháme i vanilkové aroma a směs prošleháme ručním šlehačem, abychom získali nadýchanou krémovou konzistenci. Krém navrstvíme na vychladlé koláče nebo zákusky.
Krupicový krém
potřebujeme:
- 2 šálky mléka
- 4 lžíce krupice
- 2 a ½ lžíce krystalového cukru
- 100 g másla
- 1 bal vanilkového cukru
- 1 žloutek
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
postup:
V troše mléka si rozmícháme krupici s 1 lžičkou cukru. Zbylé mléko spolu s vanlkovým cukrem přeložíme na plamen. Když sevře, vmícháme do něj krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.
Žloutek přendáme do misky spolu se zbylým cukrem a nad párou mícháme, dokud směs nezhoustne. Necháme mírně vychladnout a vešleháme máslo. Do této směsi vmícháváme po lžičkách vychladlou krupici tak, abychom získali nadýchanou konzistenci krému.
Krém z kondenzovaného mléka a likéru
Potřebujeme:
- 1 plechovku salka – vařeného
- 250 g změklého másla
- 40-50 ml oblíbeného likéru
Postup:
Máslo utřeme s vařeným kondenzovaným mlékem dohladka a postupně vmícháme i oblíbený likér. Necháme vychladnout a můžeme používat do zákusků či dortů.
Jemný ovocný krém
Potřebujeme:
- 250 g ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, jahody …)
- 300 g jemného tvarohu (případně krémového sýru)
- 1 lžíci citrónové šťávy
- Med – podle chuti (případně moučkový cukr)
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 300 ml ovocné šťávy
- 1 lžíci želatiny v prášku
Postup:
Do mixéru vložíme omyté a osušené lesní ovoce, tvaroh, med a citrónovou šťávu. Rozmixujeme na jemnou hmotu.
Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme ji do tvarohového krému.
Želatinu necháme nabobtnat v ovocné šťávě a pak zahříváním rozpustíme na plameni – nevaříme. Necháme chvíli vychladnout a pak ji vmícháme do tvarohovo-smetanového krému.
Tvarohový krém
Potřebujeme:
- 200 g plnotučného tvarohu
- 2 lžíce medu
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 lžičku vanilkového aroma
postup:
Tvaroh propasírujeme přes síto a smícháme s medem a vanilkou. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku a vmícháme do tvarohové hmoty.
Kokosový krém
Potřebujeme:
- 70 g strouhaného kokosu
- 400 g kondenzovaného mléka
- 200 g másla
- 200 g bílé čokolády
Postup:
Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Směs necháme chvíli vychladit a následně přidáme kondenzované mléko – důkladně promícháme. Pak do krému přidáme kokos a opět důkladně promícháme.
Hotový krém přendáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice na 3-4 hodiny ztuhnout.
Krém je vynikající i na zdobení vašich sladkých pochoutek.