Bulharská mekitsa z kynutého těsta jako netradiční svačina

Reklama

Mekitsa je tradiční bulharská placka z kynutého těsta, která se smaží v oleji podobně jako naše langoše. Jestli si chcete pochutnat na křupavé kůrce a jemném vnitřku, připravte si pár základních ingrediencí a postupujte krok za krokem podle receptu. Užijete si velmi dobré pečivo, které je ideální jako zajímavá svačina nebo jen tak na chuť pro malé i velké gurmány.

Co budete potřebovat?

Pár obyčejných surovin vás může příjemně překvapit svou chutí i strukturou, když je dáte správně dohromady. Obrovskou výhodou podobných receptů je, že utratíte velmi málo peněz za ingredience a pochutnáte si na jedinečném jídle, které jste ještě nikdy neochutnali. Na výrobu těchto bulharských plavek potřebujete:

  • voda – 100 ml,
  • čerstvé mléko – 100 ml,
  • cukr – 1 lžička,
  • čerstvé droždí – 20 gramů,
  • vejce – 2 ks,
  • jogurt – 200 ml,
  • olej – 60 ml,
  • sýr – 200 gramů,
  • ocet – 1 lžíce,
  • sůl – 1 1/2 lžíce,
  • prášek do pečiva – 1 balíček,
  • mouka – 600 gramů,
  • olej na smažení.
Shutterstock

Pracovní postup

Do hluboké mísy nalijte vodu, vlažné mléko, cukr, 2 lžíce mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte 5 minut odpočívat. Mezitím do čisté mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte je do nadýchané pěny. Přidejte jogurt, olej a sůl. Důkladně promíchejte metličkou. Poté přidejte strouhaný sýr a znovu důkladně promíchejte. Přidejte ocet a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte metličkou a poté přidejte aktivované droždí. Postupně přidávejte prosátou mouku a míchejte vařečkou.

Shutterstock
Reklama

Míchejte směs, dokud nezhoustne (ruce nepoužívejte). Těsto musí být měkké. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout v lednici. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte rukama, dokud nebude hladké. Rozválejte ho válečkem na sílu 2 cm a nakrájejte na proužky. Uprostřed každého proužku udělejte malý zářez ostrým nožem. Každý kousek osmažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podávejte stále teplé. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: zajenata.bg

Reklama