Mekitsa je tradiční bulharská placka z kynutého těsta, která se smaží v oleji podobně jako naše langoše. Jestli si chcete pochutnat na křupavé kůrce a jemném vnitřku, připravte si pár základních ingrediencí a postupujte krok za krokem podle receptu. Užijete si velmi dobré pečivo, které je ideální jako zajímavá svačina nebo jen tak na chuť pro malé i velké gurmány.
Co budete potřebovat?
Pár obyčejných surovin vás může příjemně překvapit svou chutí i strukturou, když je dáte správně dohromady. Obrovskou výhodou podobných receptů je, že utratíte velmi málo peněz za ingredience a pochutnáte si na jedinečném jídle, které jste ještě nikdy neochutnali. Na výrobu těchto bulharských plavek potřebujete:
- voda – 100 ml,
- čerstvé mléko – 100 ml,
- cukr – 1 lžička,
- čerstvé droždí – 20 gramů,
- vejce – 2 ks,
- jogurt – 200 ml,
- olej – 60 ml,
- sýr – 200 gramů,
- ocet – 1 lžíce,
- sůl – 1 1/2 lžíce,
- prášek do pečiva – 1 balíček,
- mouka – 600 gramů,
- olej na smažení.
Pracovní postup
Do hluboké mísy nalijte vodu, vlažné mléko, cukr, 2 lžíce mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte 5 minut odpočívat. Mezitím do čisté mísy rozklepněte vejce a vyšlehejte je do nadýchané pěny. Přidejte jogurt, olej a sůl. Důkladně promíchejte metličkou. Poté přidejte strouhaný sýr a znovu důkladně promíchejte. Přidejte ocet a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte metličkou a poté přidejte aktivované droždí. Postupně přidávejte prosátou mouku a míchejte vařečkou.
Míchejte směs, dokud nezhoustne (ruce nepoužívejte). Těsto musí být měkké. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte 1 hodinu kynout v lednici. Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte rukama, dokud nebude hladké. Rozválejte ho válečkem na sílu 2 cm a nakrájejte na proužky. Uprostřed každého proužku udělejte malý zářez ostrým nožem. Každý kousek osmažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podávejte stále teplé. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: zajenata.bg