Hrachová polévka nepatří mezi nejoblíbenější pod sluncem. Většinou je příčinou to, že ji lidé neumí správně připravit a dochutit. Naštěstí s dnešním receptem si připravíte vynikající polévku, která se hodí na chladné dny během podzimu a zimy. Navíc se jedná o tradiční vánoční polévku, která se po mnoho let podávala při štědrovečerní večeři. Vychutnat si ji ovšem můžete kdykoli.
Co budete potřebovat?
Spojení hrachu s uzenou slaninou chutná skvěle, když polévku správně dochutíte a přidáte pár druhů zeleniny. Naštěstí pro vás máme nejen seznam ingrediencí, ale také skvělý postup, se kterým vždy získáte vynikající pokrm. A jestli si chcete pochutnat u sváteční večeře, rozhodně zkuste tento recept. Nikdy s ním neuděláte chybu. Na hrachovou polévku potřebujete:
- loupaný hrách – 400 gramů,
- mrkev – 2 ks,
- petržel – 1 ks,
- celer – 1/2 ks,
- brambory – 4 ks,
- cibule – 1 ks,
- česnek – 2 stroužky,
- uzená slanina – 400 gramů,
- uzená žebra nebo klobása – 2 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- majoránka – podle chuti,
- bobkový list – pár kousků,
- nové koření – pár kuliček.

Pracovní postup
Hrách propláchněte ve studené vodě, vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Jestli chcete urychlit vaření hrachu, namočte ho do čisté vodě přes noc. Až voda začne bublat, přidejte do hrnce žebra, nakrájenou slaninu, mrkev, petržel, celer, bobkové listy, pepř a nové koření. Vše důkladně promíchejte a vařte polévku na mírném ohni. Jednou za čas ji promíchejte, abyste zabránili spálení hrachu. Asi po 40 minutách (u namočeného hrachu to bude méně) přidejte brambory na kostičky, cibuli a česnek.

Žebra z polévky vyndejte a oberte maso z kosti. Nezapomeňte ho nakrájet na menší kousky, které jsou příliš velké a vraťte ho zpátky do polévky. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, majoránkou a vařte, dokud nezískáte nádherně měkký hrách. Až budete mít recept hotový, můžete si ji pochopitelně vychutnat ihned, anebo ji po vychladnutí přelijte do sklenic a vložte do lednice. Vydrží vám tam několik dnů. Stačí si ji ohřát a vychutnat si ji později. A máte připravený oběd i na další dny. Dobrou chuť!
Zdroj: aduparosnie.pl