Vynikající koláčky se zakysanou smetanou a brusinkami

Reklama

Klasické koláčky si nemusíte vychutnat jen jednou za čas na svatbě nebo je kupovat v pekárně. Místo toho si připravte vlastní koláčky. Není to vůbec těžké a zaručeně si pochutnáte. Nemusíte ani používat brusinky, jestli je nemáte rádi nebo je nemáte po ruce. Místo toho klidně použijte rozinky nebo nemusíte používat na ozdobu vůbec nic. S brusinkami ovšem získáte jedinečnou chuť, protože se skvěle hodí k zakysané smetaně. Nejdřív si ovšem musíte připravit vše potřebné.

Co budete potřebovat?

Na první pohled se může zdát, že potřebujete hodně surovin, ale není to pravda. Musíte se jen připravit na to, že potřebujete poměrně dost vajec. Jestli máte domácí vajíčka, rozhodně ušetříte nějaké peníze při pečení těchto koláčků. Uvidíte, že všechno zpracujete velmi jednoduše a poměrně rychle. Výroba koláčků je totiž snadná, i když to tak nemusí působit. Uvidíte, že lahodné koláčky zvládne i naprostý začátečník ve světě pečení. Na těsto potřebujete:

  • teplé mléko – 150 ml,
  • cukr krystal – 38 gramů,
  • instantní droždí – 3 gramy,
  • vejce – 2 ks,
  • vaječné žloutky – 2 ks,
  • hladká mouka – 300 gramů,
  • sůl – 3 gramy,
  • máslo (měkké) – 28 gramů.
Shutterstock

Na náplň:

  • zakysaná smetana – 150 gramů,
  • cukr krystal – 25 gramů,
  • kukuřičný škrob – 20 gramů,
  • vanilkový cukr – 1/4 lžičky.
Reklama

Na ozdobu:

  • vaječný žloutek – 1 ks,
  • mléko – 1 lžíce,
  • nakrájené brusinky.

Pracovní postup

V misce smíchejte mléko, 38 g cukru a 3 g droždí. Nechte 10 minut odstát, aby se aktivoval kvásek. Do směsi poté přidejte vejce a žloutky. Důkladně promíchejte. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte sůl, aktivovaný kvásek a směs míchejte, dokud nezískáte homogenní těsto. Nakonec přidejte měkké máslo a znovu promíchejte, dokud nezískáte pružné těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Mezitím si můžete připravit jemnou náplň.

Shutterstock

V míse smíchejte zakysanou smetanu, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte. Položte si náplň na stranu, dokud ji nebudete potřebovat. Vykynuté těsto jemně stlačte a rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujte kuličku a všechny vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Znovu těsto zakryjte a nechte kynout dalších 45 minut. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Sklenicí poprášenou moukou udělejte uprostřed každé kuličky důlek.

Pečení a dokončení koláčků

V malé misce si smíchejte žloutek s mlékem a touto směsí potřete připravené koláčky. Párátkem udělejte do dna těsta dírky, aby zůstalo hodně ploché. Doprostřed každé prohlubně dejte trochu připravené náplně a přidat můžete i brusinky. Nakonec plech s koláčky vložte do rozehřáté trouby a pečte 15-18 minut, dokud nezískáte nádherně zlaté koláčky. Před podáváním je nechte alespoň trochu vychladnout a užijte si jejich plnou a neuvěřitelně jemnou chuť i strukturu. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: tastyfood.top

Reklama