Květák není zrovna oblíbený druh zeleniny. Jakmile ho ovšem umíte správně připravit, stane se neodolatelným doplňkem vašeho jídelníčku. A uvidíte, že si na něm pochutnají všichni. Dokonce i děti a členové rodiny, kterým květák obvykle nechutná.
Co budete potřebovat?
Máme pro vás recept na květák zapečený se sýrem, který doplníte vařenými bramborami s cibulí a česnekovým máslem. Takové spojení je naprosto dokonalé a pochutná si na něm celá rodina. Potřebujete sice trochu více ingrediencí, ale rozhodně se vám vyplatí a v kuchyni nestrávíte příliš mnoho času. Na přípravu květáku potřebujete:
- květák – 1 ks,
- sůl – 1 lžička,
- olivový olej,
- vejce – 2 ks,
- smetana – 30 ml,
- mozzarella,
- mletá paprika – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- parmazán – podle chuti.

Na brambory s česnekovým máslem:
- brambory – 1 kg,
- sůl – 50 gramů,
- česnek – 2 stroužky,
- cibule – 1 ks,
- paprika – 1 ks,
- jarní cibulka – podle chuti,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Pracovní postup
Květák rozdělte na jednotlivé růžičky. Nejdřív je uvařte v osolené, vroucí vodě po dobu 5 minut. Sceďte je a dejte stranou. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Květák pokapejte olivovým olejem a rozložte do zapékací formy. V misce si rozšlehejte vejce se špetkou soli, smetanou a pepřem. Vaječnou směsí zalijte celý květák a dávejte pozor, abyste ochutili každý kousek květáku. Následně květák zasypte parmazánem nebo mozzarellou podle chuti. A nezapomeňte na mletou papriku.

Pečte po dobu 20 minut, dokud nebude květák zlatý. Mezitím si nakrájejte brambory na kostičky a vařte je 10 minut v osolené vodě. Na pánvi rozpusťte máslo orestujte česnek a poté přidejte scezené brambory. Přidejte nakrájenou cibuli s paprikou a dál vařte, dokud zelenina nezměkne. Pečený květák podávejte s vařenými bramborami a česnekovým máslem. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: elmenyorszag.com