Také patříte mezi milovníky avokáda a jeho cena v obchodech vám přijde někdy příliš vysoká? Napadlo vás někdy vypěstovat si ho doma? Není to žádná věda! Kdo jednou ochutná pomazánku z avokáda, musí si ji zamilovat. Avokádo je skvělé nejen na pomazánku, ale i do salátů, do „domácí“ přírodní masky či omáček. A navíc je toto ovoce nesmírně zdravé. Obsahuje kolem 20 různých vitamínů, velké množství vlákniny, snižuje hladinu cholesterolu, má v sobě dokonce více draslíku než banány, …
Prvním krokem bude odpeckovat zralé avokádo a samozřejmě ho zužitkovat. Důležité je ale, ale abyste věděli, která část pecky je vrchní a spodní. Ta spodní (většinou širší část) totiž půjde do vody, tak na to nezapomeňte!
Aby byla ponořena pouze potřebná část pecky z avokáda, napíchejte do něj asi do 3/4 párátka, které ji pak budou držet.
Umístěte pecku do sklenice s vodou naplněného až po okraj tak, že bude ve vodě jen spodek. Pohár následně položte na nějaké severní okno a nezapomínejte pravidelně vyměňovat vodu.
Přibližně po dvou, možná ale až osmi týdnech začne pecka klíčit. Hlavní kořen musí zůstat ponořený, jinak by odumřel.
Jak začne kořen sílit, svrchu se začne držet výhonek. Když už dosáhne alespoň 15 cm, je připraven na květináč.
Pak už jen stačí zasadit do vhodného květináče spolu s nějakým domácím kompostem. Z výhonku třeba později odstřihnout přibližně polovinu, aby se podpořil růst. Z rostliny můžete i pravidelně obstřihávat vrch, pokud chcete aby rostla více do šířky než výšky. To už je na vás. Půdu je třeba udržovat vlhkou, ale netřeba to s vodou ani přehánět. Držíme palce!