Když se řekne Lokša s játry a husími mastí, každému se hned sbíhají sliny. Na Slovensku je tento pokrm velmi známý a husí hody se začínají na podzim. Fantastické lokše si můžete připravit i doma a potěšíte jimi každého člena rodiny a také každou návštěvu. Skvělý recept se vám bude hodit, zvláště pokud chcete potěšit svou peněženku a tyto lokše jsou tak dobré, jako z restaurace.
Budete potřebovat:
- 1 kilogram brambor, nejlepší je varný typ C
- 500 gramů polohrubé mouky
- 2 lžičky soli
- 1 vajíčko
- velké množství kachních nebo husím sádle
Postup:
Nejdříve si uvařte brambory a nejlépe bude, když je uvaříte den před přípravou. Vaříme je v slané vody až do změknutí, scedíme po studenou vodou a vychladlé odložíme na noc do lednice.
Na další den si brambory rozmačkáme a smícháme s moukou, solí a vajíčkem. Do těsta přidáme ještě 2 lžíce sádla. Těsto bude vláčné a bude se s ním lépe pracovat.
Pracovní desku si pomoučíme a vyválíme lokše. Lokše by měli vypadat jako tenoučké palačinky. S moukou během postupu válení nemusíte šetřit a příprava je trochu zdlouhavá a náročnější, proto neváhejte a zapojte do práce i nějakého toho pomocníka.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Lokše následně opékejte na suché pánvi. Ideální je větší, aby se vám dobře obraceli. Ihned po dopečení je třeba lokše potřít mastí, aby nedošlo k jejímu vysušení. Lokše pečeme dozlatova resp. dokud se na jedné straně neobjeví hnědé fleky.
Mastí při potírání určitě nešetřete. Nejedná se o žádný dietní recept a myslím si, že jednou ročně si můžeme dopřát i trochu mastnější lokše. Pokud je budete skladovat na další den, ujistěte se, že jsou ve vzduchotěsné nádobě. Dobrou chuť.
K lokše si můžete připravit různé druhy masa, případě poduste kyselou nebo červené zelí. Tento pokrm je vhodný i na nedělní oběd s rodinou. V některých částech Slovenska se lokše připravují i na sladko. Proti gustu žádný dišputát. Pokud preferujete sladkou verzi, klidně si pár lokše připravte i na sladko.
Zdroj : babskeveci.sk