Nikdy jsem v obchodě nevěděla, jaké banány mám koupit, aby byly zralé. Tento obrázek mi však vše vysvětlil

Někdo má rád zralé, sladké banány, někdo zase tvrdší, které nejsou až tak sladké. Zatímco k nám banán přejde dlouhou cestu až z exotických zemí, prochází proměnou. Odtrhnou ho, dokud je ještě zelený, ale po cestě k nám pomalu žloutne, až ho najednou můžeme najít v obchodních řetězcích. Mnoho lidí v obchodech sahá po zelenějších banánech, protože to v nás evokuje čerstvost. Víte ale, které stádium zralosti je pro vás nejvhodnější a nejzdravější?

Reklama

banan5
Nutriční vlastnosti banánů se mění během různých fází zralosti. Čím jsou zralejší, tím jsou sladší, což není žádná novinka, protože je to tak v případě asi každého ovoce. Enzymy v banánech časem postupně rozkládají škroby, které obecně nejsou sladké, ale při této reakci se mění na cukr – tedy fruktózu. Čím jsou zralejší, tím jsou pro vaše střeva stravitelnější.

banan4 Japonští vědci nedávno přišli se studií, v níž dokázali, že čím je banán zralejší, tím více obsahuje antioxidantů než jeho „nezrelšie“ stadia. Nevím jak vy, ale já doslova přezrálé banány, které mají na sobě tmavě hnědé fleky, nemusím. Můj názor se ale začíná měnit, protože banány, které již mají nahnědlou slupku, produkují tzv. TNF, nebo i Tumor necrosis factor (Faktor nádorové nekrózy- pozn. Redakce).

banan1

Je to specifická látka, která bojuje s rakovinou a abnormálními buňkami. To znamená, že čím tmavší banán, tím větší bojovník s rakovinou. Také je prokázáno, že zralý banán posiluje imunitu až osmkrát více než čerstvý banán.

Reklama

banan2
Samozřejmě, je třeba vědět i odhadnout tu správnou zralost, aby se nestalo, že budete jíst banán, jehož slupka bude téměř celá hnědá. Tehdy je to signál, že jste tu správnou dobu prostě prošvihli. Takže v jaké fázi je třeba konzumovat banány? Když jsou plně vyzrálé a mají již na slupce hnědé fleky. Možná pro většinu nepředstavitelné. Ano i pro mě.

banan3

Je však třeba poznamenat, že ne pro všechny kategorie lidí je vhodný právě zralý, sladký banán. Cukrovkáři by si měli dávat pozor a zkusit třeba sníst banán s kouskem másla. Máslo totiž zpomaluje vstřebávání cukru do krevního oběhu, a tak by neměly hrozit žádné komplikace.

Reklama