Toto je přesně ten druh koláče, o kterém si řeknete, že je fajn, ale nebude mít velký úspěch. Právě naopak! Co můžete pokazit jemným, pružným a vrstveným jablečným koláčem? Ideální recept na nedělní koláček, který potěší všechny bříška. Ideální na podzim, protože potřebujeme spotřebovat bohatou úrodu z našich zahrad. Pojďme tedy na to!
Budete potřebovat:
- 1 hrnek krupice
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 6 velkých nastrouhaných jablek
- skořice podle chuti, klidně i skořicový cukr
- olej na vymazání plechu
- nastrouhané máslo podle potřeby
postup:
V misce si nejprve smícháme všechny suché ingredience.
Na dno nasypeme trošku moučné směsi.
Následně přidáme vrstvu strouhaných jablek. Na jablíčkách nešetřete.
Opět jde vrstva mouky. Použijte tolik, aby vrstva jablek neprosvítala. Následně jde opět vrstva s jablíčky. Takto vrstvíme dokud se nám nemine směs mouky a směs jablek. Je jen a jen na vás, jaký poměr surovin zvolíte. Záleží to i od rozměru plechu, který používáte. Pokud je velký a hluboký, budete potřebovat větší množství.
Nakonec na vrch nastrouháme máslo.
Koláček pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud nebude povrch hnědo zlaté barvy.
Ještě můžeme posypat moučkovým cukrem, případně i skořicovým cukrem. Mňam! Dobrou chuť.