Tyto arabské skořicové placičky jsou také často překládány jako skořicový koláč Almoyshavena. V arabském světě jsou velmi oblíbené a vyhovují také naší, české chuti. Na jejich přípravu už budete mít téměř všechno doma, takže nemusíte nakupovat, abyste si připravili dezert ke kávě. Chuť skořice nás trochu přiblíží zimnímu období a skořice nás dokonale prohřeje. Vyzkoušejte i vy tento dezert. Pokud se vám bude zdát příliš jednoduchý, můžete si k němu vyšlehat smetanu nebo si připravit tvarohový krém, se kterým budete placičky podávat.
Ingredience
- 200 ml vody,
- 50 g másla,
- 50 ml slunečnicového oleje,
- 130 g hladké mouky,
- 3 lžíce cukru,
- 3 lžíce mleté skořice,
- 1 špetka soli.
Příprava
- V hrnci smíchejte vodu, olej a máslo. Vaříme, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Jakmile získáte jednolitou směs, odstavte.
- Přidejte sůl a mouku a všechno pečlivě smíchejte.
- Když je směs natolik vychladlá, aby se v ní vejce nesrazilo, můžete je zašlehat.
- Pořádně promíchejte, abyste získali dokonale hladké těstíčko.
- Plech si vyložte pečícím papírem a potřete jej olejem. Na tento plech rozprostřete veškeré těsto.
- Těsto posypte cukrem a skořicí a pečte na 180 °C asi 20 minut. To, že jsou placičky hotové, poznáte podle nádherné zlatavé barvy.
- Před podáváním nakrájejte na menší kousky a podávejte.
Almoyshavena placičky
Jedná se o sladký a aromatický dezert. I když je tento dezert původně z arabských zemí, převzali ho sefardší Židé, které okouzlil svou jednoduchostí. Nechte se také očarovat tímto velice chutným a přitom velice jednoduchým receptem, který zvládne i kuchař začátečník. Stačí jednoduše vše smíchat, upéct a je hotovo.