Strouhaný tvarohový koláč

Receptů na tvarohové zákusky je spousta. Není divu! Jsou velice oblíbené, protože jsou tak chutné! I recept, který vám nyní nabízíme je skvělou tvarohovou variantou, s trochou netradičního použití těsta. To je to, co činí tento koláč výjimečný a současně jednoduchý na zpracování! Hotový koláč se u vás dlouho nezahřeje – je tak dobrý, že se sní téměř okamžitě po upečení!

Reklama

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 150 g cukru moučka,
  • 250 g másla (1 kostka),
  • 3 ks žloutky,
  • 4 lžíce kakaa,
  • 1 balíček kypřícího prášku.

Na tvarohovou náplň:

  • 1 ks žloutek,
  • 700 g tvarohu,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 1 balíček vanilkového (vanilinového) cukru,
  • ¼ lžičky citronové kůry (nemusí být),
  • 4 ks bílky.

Příprava

  1. Nejprve si připravíme kakaové těsto. Smícháme si mouku s kypřicím práškem, moučkový cukr, změklé máslo, tři žloutky a kakao. Vše zpracujeme v hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Z obou polovin vypracujeme kuličky, které dáme na 30 minut do mrazničky.
  2. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, žloutkem a vanilkovým cukrem. Pokud chcete, můžete přidat i citronovou kůru.
  3. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohu.
  4. Připravíme si pečící formu, kterou vyložíme pečícím papírem.
  5. Na dno této formy dáme jednu polovinu těsta z mrazáku, které nastrouhejte nahrubo. Dlaní těsto ještě natlačte na dno.
  6. Na tuto první vrstvu nalijte tvarohovou náplň a druhou část těsta. Tuto druhou část také nastrouhejte nahrubo a nasypte ji na tvaroh.
  7. Pečte 30 minut na 180 °C.
Reklama