Proč si kondenzované mléko kupovat v obchodě, když si jej můžete připravit svépomocí doma? Lidově nazývané salko bývá nedílnou součástí mnoha dezertů, někteří z nás by si bez něho nedokázali představit určité druhy vánočního cukroví. Neutrácejte peníze zbytečně a místo toho vyzkoušejte náš recept na kondenzované mléko, s jehož pomocí si domácí salko dokáže připravit opravdu každý!
Možná se budete divit, ale připravit kondenzované mléko není tak složité, jak se možná na první pohled zdá. Třeba i vy patříte k lidem, kteří zastávali názor, že nežli se u sporáku pachtit s přípravou salka, je daleko jednodušší zajít do obchodu a plechovku si koupit. Já vás ale dnešním článkem přesvědčím o tom, že je to spíše naopak.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 200 ml mléka
- 200 g moučkového cukru
- 20 g másla
Jak postupovat při přípravě?
- Dejte do hrnce všechny suroviny.
- Položte hrnec na mírný plamen a míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Jakmile vám směs v hrnci začne pěnit, začíná se vařit a to je dobré znamení.
- V tu chvíli přidejte na teplotě a za stálého míchání vařte.
- Jakmile směs v hrnci začne pěnit příliš, teplotu zase snižte.
- Míchejte do chvíle, dokud se směs tzv. nesevře, poté jí ještě vařte dalších 10 minut.
- Poté sejměte ze sporáku a vložte hrnec do studené vody.
- Mléko se díky tomu ochladí a začne tuhnout.
- Kondenzované mléko pak můžete nalít do čistých nádob, které jsou vhodné na skladování.
Jak vidíte, připravit si doma kondenzované mléko není vůbec složité, ba spíše naopak. Stačí pár minut a vy si hravě vykouzlíte domácí salko, které můžete využít do dezertů, moučníků i cukroví.