Máte rádi utopence? Jasně, kdo by neměl! Tahle typicky česká pochoutka si totiž kolem prstu dokáže omotat úplně každého. Čas od času si proto na kyselých utopencích pochutná snad úplně každý z nás. Tak proč si je nepřipravit doma?
Jen málokdo by neměl rád utopence. Nemusíte se jimi ládovat každý den, ale třeba jednou do měsíce na ně určitě dostanete chuť. Pěkně s chlebem a cibulí, inu to je chuťová pohádka. Proto pro vás mám ten nejlepší recept na tradiční utopence, které si prostě musí zamilovat úplně každý. Takže i vy!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 kg špekáčků
- 0,5 kg cibule
- 1 polévkovou lžíci soli
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 čajovou lžičku celého pepře
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 0,4 hrníčku octa
- 0,6 l vody
- 1 feferonku
Jak postupovat při přípravě?
- Špekáčky oloupejte a překrojte podélně.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Připravte si třílitrovou lahev, na její dno dejte vrstvu cibule, část koření, kousek feferonky a vrstvu špekáčků.
- Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou sklenici, nebo dokud vám nedojdou suroviny.
- Sklenici poté zalijte nálevem.
- Nechte uležet minimálně 7 dní.
Utopence má každý rád. A co vy?
Utopence si můžete ještě vylepšit podle svých chutí. Někdo rád přidává plátky česneku, jiný pro ještě pikantnější chuť přidá i drcené feferonky. Záleží tedy jen na vás, jestli si je připravíte podle našeho receptu, nebo jestli se rozhodnete jim přidat ještě kousek ze sebe.