Halušky patří k tradičním slovenským jídlům, které si našlo cestu do všech koutů Evropy. Na přípravu jsou velmi jednoduché a levné, jednotlivé recepty můžete navíc upravit dle svých preferencí. Např. typická brynza je často nahrazována bílým jogurtem, kysané zelí někteří doplňují osmaženou cibulkou, a těsto si můžete doma udělat klidně i bez brambor.
Recept na pravé domácí halušky z mouky
Pro přípravu halušek opravdu nemusíte kupovat předražený polotovar, dají se totiž jednoduše vytvořit doma. Jak sami poznáte, tak z hlediska chuti se jim ty kupované nemohou rovnat. Pravé a nefalšované halušky uděláte smícháním polohrubé mouky, soli, a jemně nastrouhaných brambor. Z tohoto triviálního těsta posléze stačí odkrajovat menší, stejně velké kousky (nebo ho protlačit přes síto na halušky), jež uvaříte ve vodě se špetkou soli. Za přibližně 10 minut máte hotovo.
Připravte si halušky bez brambor
K přípravě těsta na halušky nemusíte nutně použít brambory. Postačí vám pouze hladká mouka, sůl a voda; aby těsto lépe drželo pohromadě, můžete do něj přidat vejce. Někdo zase používá recept, který kombinuje hrubou mouku a mléko s vejcem. Možností je zkrátka hodně, takže halušky v podstatě nikdy nemusíte dělat stejné. Nanejvýš důležité je míchání, aby v těstu nevznikly hrudky. Těsto potom nechte pět minut odstát, a poté z něj odkrajujte malé kousky a vařte je v osolené vodě. Stačí pár minut, a hotové halušky bez brambor vyplavou na hladinu.
Nezdržujte se, připravte si rychlé halušky za 20 minut
Pokud nemáte času nazbyt a nechcete přípravou hlavního jídla zabít celé dopoledne, určitě vyzkoušejte recept na rychlé halušky. Stačí vám k němu pouze jednoduché těsto bez brambor, slanina a zelí. Uzeninu nejdříve krátce osmahnete na oleji, a přidáte k ní na pár minut zelí. Mezitím si připravíte halušky bez brambor podle výše zmíněného postupu. Na závěr všechno smícháte a uvidíte, že se obejdete i bez brynzy (pokud by vám ale přišly halušky příliš suché, můžete přidat bílý jogurt).
Liptovské brynzové halušky jsou naprosto jedinečné
Pokud se rádi spoléháte na klasiku, liptovské brynzové halušky jsou pro vás tím pravým ořechovým. Základ tvoří bramborové těsto, z něhož uvařené halušky smícháte právě s brynzou. Před podáváním pokrm ještě posypte opraženou slaninou a čerstvou pažitkou, a slovenská tradice na vás doslova dýchne. Brynzu můžete klidně zaměnit za bílý jogurt, který poslouží stejně dobře.
Halušky se sýrem a zakysanou smetanou
Ne každému je bryndza po chuti, proto ji v některých receptech nahrazujeme zakysanou smetanou nebo taveným sýrem. Recept spočívá v tom, že do uvařených (ještě horkých) halušek vmícháte tavený sýr (nejlépe obyčejný smetanový). Aby nebyla finální podoba jídla příliš hustá, přidáte ještě spražené máslo. Na talíři pak halušky zalijete zakysanou smetanou.
Zapečené halušky se zelím a slaninou
Vynikající halušky vám vzniknou i v kombinaci s kyselým zelím a praženou slaninou. Pro přípravu těsta můžete zvolit v podstatě jakoukoli metodu (my osobně doporučujeme bramborové). Na pánvi osmahněte slaninu, a dušené zelí přibližně po 10 minutách za občasného podlévání odstavte z ohně. Halušky nejdříve promíchejte se zelím, a poté k nim přidejte slaninu. Směs ještě vložte do vymazaného pekáčku, a při 180 °C pečte přibližně půl hodiny. Výsledkem budou pečené halušky s křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem.
Je až s podivem, jak málo si halušky nachází cestu do domácích jídelníčků. Jejich příprava je přitom tak snadná, a nejde na ní prakticky nic pokazit. Jednotlivé recepty můžete navíc upravit dle svých preferencí, nejlepší jsou ale s bílým jogurtem, slaninou (nebo uzeným) a zelím. Na Slovensku pak bývá zelí nahrazováno kapustou, na výsledné chuti ti ale téměř není znát.