Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč prostě nemůžete nemilovat. Pravdou je, že někdo tuto klasiku nemá velmi rád, ale u nás se těší velké oblibě. Příprava je sice komplikovanější a zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. To vám potvrdí i milovníci boršče. Když se spojí všechny chutě dohromady, navaříte si zdravou vitamínovou „bombu“, která chutná opravdu skvěle.
Budeme potřebovat:
- 250 gramů hovězího masa
- 250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
- 250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
- 250 gramů hlávkového zelí
- 150 gramů červené řepy
- 200 gramů kořenové zeleniny (petržel, mrkev)
- 100 gramů brambor
- 50 gramů rajčatového protlaku
- vepřové sádlo
- pár stroužků česneku
- 1 velká cibule
- 1 zakysaná pochoutková smetana
- sůl, pepř
- bobkové listy
- ocet
- 2 litry vody
Postup:
[sociallocker]
Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vybíral (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.
[/sociallocker]