Vynikající tradiční ukrajinský boršč: Recept na tuto vitamínovou bombu jsme dostali od ukrajinské babičky a opravdu stojí za to

Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč prostě nemůžete nemilovat. Pravdou je, že někdo tuto klasiku nemá velmi rád, ale u nás se těší velké oblibě. Příprava je sice komplikovanější a zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. To vám potvrdí i milovníci boršče. Když se spojí všechny chutě dohromady, navaříte si zdravou vitamínovou „bombu“, která chutná opravdu skvěle.

Reklama

borsc2
Budeme potřebovat:

  • 250 gramů hovězího masa
  • 250 gramů vepřového masa (nejlépe je rameno)
  • 250 gramů uzeného masa (případně hovězí kost – 100 gramů)
  • 250 gramů hlávkového zelí
  • 150 gramů červené řepy
  • 200 gramů kořenové zeleniny (petržel, mrkev)
  • 100 gramů brambor
  • 50 gramů rajčatového protlaku
  • vepřové sádlo
  • pár stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 zakysaná pochoutková smetana
  • sůl, pepř
  • bobkové listy
  • ocet
  • 2 litry vody

borsc3-1
Postup:

 

[sociallocker]

Jako první se budeme věnovat masu. Všechny druhy masa, případně uzené kosti umyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Maso vybíral (vepřové o něco dříve než hovězí), nakrájíme na menší kostky a vrátíme zpět do vývaru.

Reklama

borsc4 Mezitím si očistíme kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a česnek a nakrájíme vše nadrobno. Červenou řepu si můžeme předvařit ve slupce, aby neztratila krásnou fialovo-růžovou barvu. Na cibuli a masti si krátce podusíme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vývaru z masa.

borsc5 Když je zelenina poloměkká, přidáme ji do horkého vývaru s masem. Přidáme i nakrájené zelí, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy, pepř a sůl.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Na sádle si podusíme na kostičky nakrájenou převařenou červenou řepu a přidáváme postupně rajčatový protlak a dochucujeme octem, případně i cukrem. K červené řepy přidáme buď nakrájený nebo prolisovaný česnek.

borsc6 Celou směs přimícháme k vývaru.

borsc7 Dochutíme, pokud je třeba. Podáváme s kyselou pochoutkové smetanou, protože ta je k boršče ideální. Při boršč je třeba dodržovat jednotlivou posloupnost kroků. Suroviny je důležité dusit odděleně, aby se nám chutě později dobře propojili. Věřím, že boršč milujete stejně jako my, a že si na tomto receptu pochutnáte. Dobrou chuť.

borsc8

[/sociallocker]

 

Reklama