Nakládané zelí dle staročeského receptu z Moravy si musíte ihned uložit: Tenhle recept byl objeven po 114 letech zakopaný v zemi ve flašce od vína!

Nakládané okurky patří k pokladům české kuchyně, skvěle oživí každé jídlo a často představují to nejlepší řešení, když nás tak zvaně honí mlsná, ale my zároveň nevíme, na co přesně vlastně máme chuť. Pokud se je tedy právě teď chystáte nakládat, a udělat si tak zásoby na zimu, ještě počkejte, neboť okurky nejsou jedinou zeleninou, kterou lze naložit. Velmi chutnou pochoutkou je i nakládané zelí, které vám nejen dodá velké množství vitamínů, ale na rozdíl od okurek ho nemusíte sterilizovat za vysoké teploty.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na přípravu nakládaného zelí budete potřebovat jednu hlávku bílého zelí, půl kilogramu mrkve, jednu polévkovou lžíci soli, jednu polévkovou lžíci cukru a vodu. To je základní receptura, kterou lze ale oživit i přidáním dalších ingrediencí, například stroužku česneku, cibulí, paprikou, bobkovým listem a dalším kořením dle chuti.

Jak si nakládané zelí připravit?

Prvním krokem je důkladné omytí a očištění zelí a mrkve, případně i veškeré další zeleniny, kterou se rozhodnete do receptu přidat. Zeleninu následně nakrouhejte či nakrájejte na tenké proužky. Následně zelí a mrkev vložte do přibližně třílitrové skleněné nádoby. Jednotlivé proužky na sebe rovnoměrně vrstvěte a zelí pravidelně prokládejte mrkví či další zeleninou. Zeleninu na sebe klaďte co nejtěsněji, aby se jí do sklenice vešlo co nejvíce. Následně přiveďte k varu dostatečné množství vody, takové, aby vám poté stačilo na zalití veškeré zeleniny, sklenice musí být plná až po hrdlo. V horké vodě rozpusťte sůl a cukr a ještě horkým nálevem poté zeleninu ve sklenice přelijte. Sklenici pevně uzavřete a vložte do chladu a temna. Po přibližně dvou dnech bude nakládané zelí připraveno ke konzumaci. Pokud chcete, můžete následně zelí na talíři či v misce pokapat troškou olivového oleje. Uvidíte, že na nakládané okurky brzy zapomenete.

Reklama