Chipsy neboli bramborové lupínky miluje snad každý, zejména mladší generace. Problém je však nejen v jejich složení, ale i v tom, že je lidé obvykle nejsou schopni sníst jen v malém množství.
Chipsy a jejich rizika
Pokud jsou základem chipsů skutečně brambory, pak se jedná ještě o tu lepší, zdravější variantu. Ne však všechny na trhu dostupné chipsy mají brambory jako základní surovinu, některé jsou tvořeny například z bramborových vloček.
Největším problémem brambůrků je jejich obsah tuku. V celkovém podílu přesahuje olej 30 %, což je také důvodem pro to, že brambůrky jsou velice kalorické. Sáček se 100 g chipsů představuje průměrně příjem 500 až 550 kcal. Velký sáček, takzvané rodinné balení nebo také „family pack“, může představovat stejný kalorický příjem jako večeře o dvou chodech. Vzhledem k rozmanitosti ingrediencí při přípravě takové večeře je jistě lepší dát přednost této možnosti před brambůrky.
Navíc, použité oleje obvykle nebývají příliš kvalitní, což chipsům jednak příliš nepřidává na jejich nutriční hodnotě, a také to představuje určité zdravotní riziko, hlavně při časté konzumaci. Může dojít například ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění nebo aterosklerózy.
Problematickou součástí složení brambůrků je také sloučenina známá pod názvem akrylamid, která vzniká při úpravách pokrmů při vysokých teplotách, má negativní dopady na nervový systém a může být také jednou z příčin vzniku nádorových onemocnění.
Zdravější, domácí brambůrky
Pokud chcete výše uvedená rizika minimalizovat, ale přesto se své oblíbené pochutiny nechcete úplně vzdát, nabízíme vám řešení ve formě doma připravených, chutných, a především zdravějších chipsů s minimálním obsahem oleje.
Potřebné suroviny
K výrobě domácích chipsů budete potřebovat
- samozřejmě brambory, v množství podle potřeby
- sůl
- olivový olej, a případně
- pepř, papriku, oregano nebo bazalku.
Postup přípravy
Brambory
nakrájejte na tenčí plátky a rozložte je na papírové utěrky, které z nich
vysají přebytečnou vlhkost. Nechte je takto alespoň po dobu 20 minut.
Osušené plátky brambor vložte do nádoby s víčkem nebo do uzavíratelného sáčku, přidejte olej a koření podle své chuti a vše řádně protřeste.
Na plech položte pečicí papír a na něj naskládejte připravené bramborové plátky tak, aby se navzájem vůbec nedotýkaly.
Pro přípravu těchto chipsů je ideální trouba s konvekční funkcí, kdy postačí chipsy péct s touto zapnutou funkcí po dobu přibližně 10 minut, při teplotě 220 °C.
Poté už chipsy v troubě jen dosušte, dokud nebudou krásně křupavé.