Buchta ze starých časů? Chutná báječně a děti si jí zamilují!

Nemáte žádnou sladkost k nedělní snídani pro děti nebo na odpolední kávu s přáteli? Vyzkoušejte upéct buchtu na plech, která je během chvilky hotová a ingredience máte vždy doma ve spíži a v lednici. Uvidíte, že bude mít úspěch u dospělých, ale i vaše mlsné děti si tento recept zamilují! Nadto jí zvládne upéct opravdu každý, protože jednodušší už to být ani nemůže!

Reklama

Ingredience

Co budete na přípravu této rychlé a výborné domácí buchty potřebovat?

Na těsto si připravte: 

  • 250 gramů mouky,
  • 100 ml mléka,
  • 15 gramů čerstvého droždí (případně 1,5 čajové lžičky sušeného droždí),
  • 2 vejce,
  • 1 špetku soli,
  • 100 gramů másla.

Na posypku si nachystejte:

Reklama
  • 50 gramů másla,
  • 150 gramů krystalického cukru.

Na polití na závěr budete potřebovat 200 ml smetany ke šlehání (33 %).

Postup

Předehřejte si mléko na pokojovou teplotu, nalijte do malé misky, přidejte cukr a droždí, zamíchejte a nechte stranou na teplém místě asi 20 minut, aby mohl vzejít kvásek.

V hluboké míse smíchejte máslo, vejce, přidejte předem připravený kvásek, špetku soli a dobře promíchejte, aby vzniklo těsto. Postupně přidávejte prosátou mouku, neustále dobře míchejte. Na závěr přikryjte mísu čistou utěrkou, uložte na teplé místo a nechte kynout těsto asi hodinu.

V misce si připravte směs cukru s máslem, dobře rozetřete nebo použijte rovnou rozteklé máslo a poté uložte do ledničky.

Připravte si skleněnou formu, pekáček nebo plech a dobře vymažte máslem, můžete použít i pečicí papír. Těsto vložte do formy a prstem vyhlubte asi 20 děr po celém povrchu. Vrch a díry následně potřete máslovým cukrem, měl by se dostat také na dno děr.

Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct na 25 minut. Poté vyjměte formu z trouby zalijte celý povrch připravenou smetanou na šlehání a pečte dalších 10 minut do zlatova. Buchtu servírujte vychladlou, případně můžete doplnit čerstvým ovocem nebo kopečkem vanilkové zmrzliny a ozdobit šlehačkou.

Reklama