15 kulinářských tajemství nejlepších kuchařů na světě

Každý z nás má ten svůj recept, jak zaručeně uvařit nějaké jídlo, tak, aby bylo nejlepší na světě. A k tomu svoje kulinářské tajemství, které posune jídlo ještě o úroveň výš. Patří mezi ně i špičkový šéfkuchaři, kteří připravují svoje pokrmy v těch nejlepších restauracích na celém světě. Některé jsou opravdu jednoduché, jiné vás do určité míry překvapí, a nad některými budete nevěřícně kroutit hlavou. Tak se pojďme podívat na ty, o které se s námi kuchaři podělili.

Reklama
  • Máte rádi chilli papričky? Pokud ano, a chcete je zbavit pálivé chuti, tak z nich odstraňte všechna semínka, a bílé části uvnitř. Dále je opláchněte studenou vodou. Chuť zůstane, ale pálivost bude pryč.
  • Pečené brambory s křupavou kůrkou – stačí brambory lehce posypat moukou, promíchat, a péci v troubě. Nepotřebujete k tomu litry oleje na smažení.
  • Jak správně vařit zeleninu? Ta, co roste pod zemí, se dává do studené vody. Ta co roste nad zemí, naopak do horké.
  • Pokud chcete uvařit silnou polévku, nebo mít skvělé dušené maso, vařte ho ve vodě, ve které se vařily brambory bez slupky. Voda je plná minerálů a vitamínů.
  • Cibuli nakrájíte na kostky jednoduše tak, že ji rozříznete na polovinu, provedete několik horizontálních řezů, pak několik vertikálních, a nakonec ji nakrájíte napříč.
  • Nasekaná cibule rychleji změkne při dušení, když ji předtím posypete malým množstvím cukru. Totéž platí i pro mrkev, a také rychleji zhnědne.
  • Do salátu vždy přidávejte dresink až když jste ho osolili. Tuk obsažený v dresinku neumožňuje rozpuštění soli, a tak byste ho mohli přesolit.
  • Jedním z hlavních triků, jak zabránit lepení těstovin, je vařit je velkém množství vody. Na 100gr těstovin alespoň 1 litr vody.
  • Aby byla bramborová kaše lehká a nadýchaná, přidejte do mléka na špičku nože jedlou sodu, pak vidličkou, nebo mixérem 2-3 minuty šlehejte.
  • Pokud citrony na chvíli ponoříte do horké vody, nebo je dáte na 15 – 20 sekund do mikrovlnné trouby, vymačkáte z nich mnohem více šťávy. Stejný výsledek docílíte tím, že je před mačkáním poválíte po desce, a rukou je budete stlačovat.
  • Aby byla rýže sypká, můžete ji před vařením orestovat na pánvi na troše oleje. Chcete – li rýži při vaření ochutit, vložte do vody 1 stroužek česneku, a pak ho jednoduše vyjměte.
  • Když válíme těsto, tak plochu podsypáváme moukou. Když budeme válet sladké těsto, můžeme použít kakaový prášek. Těsto dostane jemnou příchuť kakaa, ale kvalitu to neovlivní.
  • Každý kuchař má pro přípravu steaku svůj recept, ale jeden mají všichni společný. Pánev musí být tak rozpálená, až z ní jde kouř. Pak je steak nejlepší.
  • Pokud do oleje ve kterém smažíte rybu přidáte trochu soli nebo mouky, tak se při smažení nebude olej rozstřikovat a prskat.
  • Pro přípravu dobrého těsta, je vhodné den dopředu vyndat z lednice vejce a tuk. Pokojová teplota kvalitě těsta jen prospěje.

Aby z vás byl dobrý kuchař, potřebujete chodit do školy, kde vás naučí základy. Aby z vás byl výborný kuchař, musíte se učit celý život. 

Reklama