Zimní dny jsou jako přímo stvořené pro klid a pohodu domova. K pohodě neodmyslitelně patří také dobré jídlo a sladké moučníky k odpolední kávě. Kdo by nemiloval sladké koláče těch nejlepších chutí?
Dnes vám přinášíme výborný recept na jablečný koláč, který si zamilujete při prvním soustu. Věříme, že bude chutnat vám, manželovi i dětem a celému zbytku vaší rodiny. S takovým jablečným koláčem neuděláte chybu ani při pohoštění kamarádek nebo jiné návštěvy. Každý si totiž zamiluje skvěží jablka spolu s korpusem.
Jednoduchý postup a vynikající výsledek
Přestože se vám možná bude na první pohled zdát recept složitý, věřte, že tento vynikající koláč budete mít připravený za pár chvil a vychutnat si jej můžete ještě tentýž den. Na jablečný koláč si připravíme:
- 180 g pšeničné mouky
- 4 – 5 jablek
- 130 g cukru
- 50 g másla
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 130 ml mléka
- špetka soli
Pro přípravu se nám bude hodit forma na koláč
Žloutky rozmícháme spolu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Máslo necháme rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a polovinu rozpuštěného másla nalijeme do směsi žloutků a cukru. K této směsi přilijeme také mléko a pořádně vše promícháme.
K této směsi pak přidáme také špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto důkladně promícháme, aby se všechny ingredience řádně propojily. Těsto poté nalijeme do připravené formy vyložené pečícím papírem.
Teď přichází na řadu lahodná jablka. Oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátky. Jablka poté pokládáme svisle na těsto ve formě kolem okrajů a do středu jich dáme také co největší množství. Čím více jablek použijeme, tím chutnější koláč bude.
Pokud máme všechny jablečné plátky položené na těstě a jsou statečně ponořená v lehce tekutém těstě, připravíme si zbytek rozpuštěného másla. To se nám totiž bude hodit na vrchní část koláče. Polijeme máslem koláč a nakonec posypeme třemi lžícemi cukru.
Koláč pečeme na 180 °C asi půl hodiny nebo do té doby, než je vrchní část koláče upečená dozlatova.